» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Комисия провери потенциално опасни водни обекти и речни корита в област Сливен

24 March 2009 13:14,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1041
Сливен-1

Специализирана комисия, назначена от областния управител Христина Чолакова в изпълнение на указания на министъра на извънредните ситуации, извърши проверка на всички потенциално опасни водни обекти и речни корита на територията на област Сливен. Участваха представители на четирите общини, териториална дирекция „Гражданска защита”, РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция Пловдив – клон Сливен, Басейнова дирекция Варна – сектор Бургас, РД по хидромелиорации и „Напоителни системи” ЕАД. Комисията имаше за задача да извърши обследване на техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните русла в областта, да осъществи контрол по осигуряване на проводимостта и почистване на реките извън населените места, както и на нерегламентираната дейност в заливаемите зони на речните корита извън населените места, да извърши контрол по депониране на строителни отпадъци при строителството на автомагистрали за предотвратяване и намаляване на риска от вредното въздействие на водите и провокиране на свлачищни процеси.

Установено бе, че до голяма степен не са спазени направените препоръки и указания след проверките през 2007 и 2008г. Изводите на комисията са, че е необходимо почистване на речните корита в рисковите участъци извън регулацията на населените места от наносни материали, дървесна и храстова растителност, изграждане на корекции на реките в определени участъци в и извън населените места, в това число и изграждане на защитни диги, както и да се предприемат мерки от общинските администрации за почистване на речните корита в населените места от битови и строителни отпадъци. Комисията констатира множество нерегламентирани сметища в коритата на реките в населените места и извън тях. Необходимо е да се премахнат стопанските постройки изградени в заливаемите зони на реките и да се предприемат мерки от общинските администрации за недопускането им. Във връзка с констатираното състояние на язовирните стени на яз. „Горно Александрово” и „Злати войвода” 1,2,3 и 4, които са каскадно свързани, Община Сливен трябва да предприеме действия по изпълнение на чл.141 ал. 1 от Закона за водите, спазвайки Наредба № 13 от 29.01.2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Необходимо е почистване на каналите и деретата, елементи от водностопанската система, от блатна и храстова растителност и битови отпадъци. Извън регулацията на населените места тези водни обекти се стопанисват и експлоатират от „Напоителни системи” ЕАД – клон Сливен, а в чертите на населените места задълженията за поддържане на нормалната им проводимост е на общините.

Общинските администрации на територията на Сливенска област не изпълняват задълженията си, регламентирани в Наредба № 13 за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, сочат още изводите от проверката.

На база направеното обследване комисията набеляза приоритетните проблеми по общини и реши: До 30 юни т.г. кметовете на общините в областта трябва да предприемат действия по спазване на задълженията за водене на регистър на язовирните стени и съоръженията към тях, публична общинска собственост с всички произтичащи от това задължения; В срок до 30 април т.г. те трябва да предприемат действия за изпълнение на препоръчаните от комисията незабавни мерки по отношение на посочените в протокола потенциално опасни водни обекти; До 30 юли т.г. кметовете на общини трябва да ликвидират нерегламентираните сметища в коритата на реките и да почистят речните корита в границите на населените места. Тъй като естествените крайречни гори по р.”Тунджа”, р.”Луда Камчия”, р.”Беленска”, р.”Камчия”, р.”Котлешница”, реките през селата Катунище, Ичера, Нейково, Раково, Градец и всички високопланински реки на територията на Котленска планина, Сливенска планина и Твърдишка планина, са приоритетно местообитание, защитено от ЗБР и европейската директива за местообитанията 92/43, те попадат в зони, част от мрежата Натура 2000. Затова комисията препоръчва при ваденето на паднали дървета, дънери, клони и строителни отпадъци от речните корита да се избягва от края на март до края на юли, когато е размножителният период на редките видове птици.

„Напоителни системи” ЕАД - Сливен трябва да вземе мерки за поддържане на каналите в изправност и с оглед правомощията си да контролира изпълнението на предписанията на комисията. Кметовете на общини и ръководителите на институции в 10-дневен срок след изтичане на указаните по-горе срокове трябва да уведомят областния управител за изпълнение на направените предписания.

Photos

Сливен - 2Котел-1Котел-2Твърдица-1