» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Марин Кавръков се включи в тържествата за един век от Балканските войни и сто години от създаването на Трета армия

19 September 2012 15:50,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1837
Юбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армия

Тържествата в Сливен в чест на 100-годишнината от Балканската война и един век от основаването на Трета българска армия започнаха с откриване на изложбата „Балканската война през погледа на художника” в къща „Миркович”.

В експозицията са включени произведения на изтъкнати имена в българското изобразително изкуство – Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Васил Стефанов и художници от Сливен – Георги Хаджидимитров, Стефан Егаров и Атанас Кавръков. Владимир Димитров – Майстора, Атанас Кавръков, Георги Хаджидимитров са участници и военни художници, чиято задача е била да документират и увековечат спомена за саможертвата на Българската армия. Със средствата на живописта, скулптурата и рисунката художниците пресъздават атмосферата на събитията, на част от които са и преки свидетели.

В 17 часа на Паметника на 7-ми конен полк „Орлето” бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Венци и цветя на признателност поднесоха областният управител на Сливен Марин Кавръков, кметът Кольо Милев, представители на Министерството на отбраната, генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ на Съвместното командване на силите, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, , командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, Командването и личния състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения, Митко Петев, командир на Военноморска база Бургас, политически партии и организации, граждани. Открита бе паметна плоча в чест на славните победи на Трета Българска армия и достойните бойци и командири. Тя е изработена от скулптора Кунчо Кунчев. На плочата е изписано – 100 години Трета армия – От Одринските тепета до бреговете на Драва. Това е част от бойния път на армията по време на балканските войни.

Тържествената програма продължи в голямата зала на ДТ „Стефан Киров” – Сливен от 18 часа с тържествено събрание – концерт на Ансамбъла на Българската армия в състав: квартет „Армейска песен”, квартет „Ладена”, танцова формация „Алгара”, Таня Дупаринова, Антония Маркова, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Райко Кирилов, Гуна Иванова и Бойка Дангова.

С плакет и грамота за специални заслуги към Българската армия бяха отличени областният управител на Сливен Марин Кавръков, кметът на града Кольо Милев и 14 генерали, бивши командири на Трета армия. Ретроспективен доклад за славните бойни традиции и военни успехи на Българската армия, в това число и на Трета армия, във войните за освобождение, обединение на българските земи, за запазването на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава, представи доайенът на командващите Трета армия армейски генерал Йордан Мутафчиев.

Празникът завърши с тържествена заря-проверка на площад „Хаджи Димитър” с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сливен.

Photos

Юбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армияЮбилей - век от Балканските войни и създаването на Трета армия