» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се първо заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси

25 March 2009 17:48,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1765
етноси - 1

Областният управител Христина Чолакова председателства днес първото за 2009г. заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси. В началото Илко Йорданов – експерт от Институт „Отворено общество” – София, представи платформата за създаване на проекти „Структурните фондове на ЕС като средство за равноправна интеграция на ромите в българското общество”. Той сподели, че като новоприсъединила се към ЕС страна все още не разполагаме с достатъчен ресурс за използване на средствата по Структурните фондове и предложи готовността на Отворено общество за безвъзмездно консултиране на проектни идеи във всички сектори на развитие, включени в оперативните програми и в Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България. Г-н Йорданов представи общите условия за участие на общини, НПО и бизнес организации от област Сливен, желаещи да получат безвъзмездна консултантска помощ при подготовка на проекти за интеграция на ромите.

Д-р Стефан Панайотов – председател на фондация „Здравето на ромите”, представи програма „Подобряване на контрола на туберколозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберколоза и малария. Тя стартира м.г. с основната цел да се ограничи разпространението на туберколоза в страната чрез адекватен надзор и своевременно откриване на заболяването.

„Заболеваемостта от туберколоза в Сливенска област за 2008г. е висока – 44,28 на 100 хиляди души, и трябва да направим всичко възможно за овладеем това положение”, каза д-р Мима Димитрова - изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен. Тя отбеляза, че най-големия проблем е издирването на болните и контактните сред ромската общност и призова представителите на общините и отговорните институции за активно съдействие. Във връзка със Световния ден за борба с туберколозата д-р Димитрова информира членовете на ОССЕДВ, че до края на тази седмица в белодробната болница се извършват безплатни консултации и прегледи за туберколоза.

Жулиета Николова – програмен директор на Регионален център за икономическо развитие – Сливен, представи проект „Подобряване на условията на живот на ромите в България чрез инфраструктурни проекти”, финансиран от Институт „Отворено общество” – Будапеща. По него могат да кандидатстват общините – самостоятелно или в партньорство с неправителствени организации. Проектът е едногодишен с възможности за продължаване и за допълнително безвъзмездно консултиране. Проектите ще могат да се подават до 29 май т.г., като приоритет ще имат общини с разработена стратегия за интеграция на ромите.

Зам.-областният управител Фатме Мустафова представи възможностите, които Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в Република България дава на общините да кандидатстват с предложение за финансиране пред МРРБ за изработване на ПУП за териториите на квартали или малки населени места с преобладаващо ромско население. Изнесена беше иинформация за готовността на общините да кандидатстват с проекти пред МРРБ до края на м. май т.г. Единствено община Сливен е подготвила и изпратила свое техническо задание за кв. „Комлука”. Останалите общини в областта все още нямат изготвени кадастрални карти.

Photos

етноси - 2етноси - 3