Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ван ден Бранде и Пьотеринг приканват настоятелно регионите и градовете да се включат в европейските избори

01 април 2009 10:15,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1063

Ван ден Бранде и Пьотеринг приканват настоятелно регионите и градовете да се включат в европейските избори

Председателят на Комитета на регионите (КР) Люк Ван ден Бранде и председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг призоваха съвместно представителите на местните и регионалните власти от целия ЕС да насърчат гражданите да дадат своя глас на европейските избори през юни.

 

В отворено писмо, подписано от двамата председатели, Ван ден Бранде и Пьотеринг подчертават значението на предстоящите избори, на които 375 милиона гласоподаватели могат да упражнят правото си на глас между 4 и 7 юни, като 36 милиона от тях ще направят това за първи път.

Писмото е изпратено на председателите на националните сдружения на местните и регионалните власти във всички държави-членки, за да го предадат на всички политици, заемащи изборни длъжности на местно и регионално равнище. Целта е да се насърчат местните и регионалните власти да информират по-добре гражданите относно Европа, например чрез брифинги на местно равнище с членове на КР, на Европейския парламент или кандидати за европейските избори, или с помощта на страници, посветени на европейските избори, на техните уебсайтове. Писмото може да бъде прочетено на всички езици на ЕС на специалната страница на КР, посветена на европейските избори.

КР подготви и поредица от кратки видеозаписи на интервюта с лидери на регионално равнище от всяка държава-членка, в които се обяснява значението на Европа и важността на това европейските избиратели да вземат участие в изборите през юни. Те могат да се ползват безплатно, като да се изтеглят от страницата на КР, посветена на европейските избори. (На разположение са в професионален формат или други свързани услуги – за повече подробности, моля обърнете се към пресслужбата на КР.)

Полезно е да се създадат специални страници, посветени на европейските избори, и на уебсайтовете на регионалните и местните власти и на техните сдружения, като там се поставя връзка към съответната посветена на европейските избори страница на КР , която има 27 национални подраздела.

Посетете уебсайта на КР: www.cor.europe.eu

 

Комитетът на регионите

 

Около две трети от законодателството на ЕС се прилага от местните и регионалните власти в държавите-членки. Комитетът на регионите беше създаден през 1994 г, за да даде възможност на представителите на местното самоуправление да заявят позицията си по съдържанието на законодателните актове. КР организира пет пленарни сесии годишно, на които неговите 344 членове гласуват становища, изготвяни в отговор на предложеното законодателство.

Европейската комисия, която има право на инициатива по отношение на законодателството на ЕС, и Съветът на министрите, който определя окончателното му съдържание (обикновено съвместно с Европейския парламент), са длъжни да се консултират с КР по широк кръг от политически области, включващи околната среда, заетостта и транспорта. Договорът от Лисабон ще засили още повече ролята на Комитета на регионите. В бъдеще Европейският парламент ще трябва да се консултира с Комитета по всички въпроси, които са важни за регионите и общините. Комитетът ще може също така да се обръща към Съда на Европейския съюз, ако правата му са нарушени или е на мнение, че определен закон на ЕС нарушава принципа на субсидиарност или не зачита правомощията на местните и регионалните власти.

 

За допълнителна информация можете да се свържете с:

Athénais Cazalis de Fondouce

+32 0)2 282 24 47

+32 (0)2 282 20 85

Athénais.CazalisdeFondouce@cor.europe.eu

 

 

Christopher Jones

+32 0)2 546 87 51

+32 (0)2 282 20 85

Christopher.Jones@cor.europe.eu