» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Вицепремиерът Цветан Цветанов присъства на тържествата за празника на Стара Загора

05 October 2012 20:14,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1194
Ден на Стара Загора

С церемония по издигане на националния флаг и под звуците на химна на Република България, в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, тази сутрин пред Община Стара Загора започнаха тържествата за отбелязване на Празника на Града – 5 октомври. На 5 октомври 2012 г. той се отбелязва за 25-ти път.

Министър Цветанов поздрави множеството на площада, като акцентира на това, че „днес празникът е по-различен, защото съвпада с началото на честванията на Балканските войни и делото на българските полкове, които променят несправедливите решения на Берлинския договор". Той припомни, че на 5 октомври 1912 г. в Старозагорския храм „Св. Въведение Богородично" княз Фердинанд прочита Манифест за обявяване на Балканската война. „Скъпи старозагорци, вие можете да се гордеете с историята си и с възраждането на града си. Но днес трябва да дадем заслуженото на всички достойни българи, които дадоха живота си във войните", каза още вицепремиерът.

„На този ден през 1879 година е положен първият камък за възстановяването на Стара Загора. Оттогава всички се гордеем с нашия град, с богатата си история, с правите улици на Лубор Байер, с липите и творците на града, с неолитните жилища, Античния форум, операта и музея, библиотеката и Тракийския университет, Аязмото и още много други места... Но вие хората сте най-голямото богатство, защото всички ваши успехи, са успехи за града. Нека обичаме Стара Загора и се грижим за нея, с общи усилия да я направим по-добро място за живеене" - с тези думи кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров се обърна към гостите и хилядите хора, събрали се на площада пред общината. Той приветства вицепремиера за това, че споделя празника на старозагорци и му връчи благодарствен знак. Живко Тодоров предаде символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора -десетокласничката Десислава Костова от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски" , която поздрави младите хора и всички старозагорци с празника. Повече от час продължи празничното шествие по централната улица на града. В него участваха училища, детски градини, читалища, културни институти, Тракийския университет и много други.

В 11, 30 ч. пред храма „Св. Въведение Богородично" започна възстановка на събитията от преди век, в която участват повече от 250 души.

 

„Да живее България”, „ Да пребъде Стара Загора” – с тези възгласи хиляди старозагорци днес отбелязаха 100- годишнината от обявяването на Балканската война. С художествено-историческа възстановка от Стара Загора започнаха националните чествания на 100-годишнината. Денят съвпада и с празника на града. Официален гост беше вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. След един век, старозагорски актьори под режисурата на Ивелин Керанов, се превъплътиха в образите на Цар Фердинанд, на князете Кирил и Борис, на генерал Михаил Савов и на митрополит Методий Кусев. Във възстановката участваха над 250 души. Цар Фердинанд /в ролята Стоян Ангелов/ и князете Борис /Цветомир Черкелов/ и Кирил /Илчо Димитров/ бяха тържествено посрещнати от зам. командващия Българската армия ген. Лейтенант Михаил Савов /Стефан Борисов/ и кмета на Стара Загора Минко Минев /в ролята Димитър Живков/ на жп гарата в Стара Загора. Царят премина по улиците на града с автентичен автомобил FORD, произведен през 1912 година. Царската свита, заедно с войници от Българската армия и десетки артисти от НД „Традиция” и „Багатур”, участва в празничното шествие по случай празника на града - 5 октомври. Точно в 11.30 ч. с камбанен звън започна възстановката с прочитането на манифеста от цар Фердинанд, с който България обявява война на Османската империя. Войската беше благословена от митрополит Методий Кусев, чиято роля изпълни актьорът Симеон Симеонов.

Художествено-историческата възстановка в Стара Загора, посветена на 100-годишнината от Балканската война, завърши с тържествен марш на Българската армия. Представители на „Багатур” умело разиграха и историческата сцена от преди 100 години с „посичането” на възрастна туркиня. Чрез художествените средства на изкуството и актьорската игра умело бе сътворен мост във времето, чрез който речите на предишните управляващи преминаха с патриотични слова на съвременниците им. Областният управител Недялко Недялков в словото си заяви ”Това сме ние, българите, непокорни пред робство, безумни в смелостта си, достойни в паметта си”. Министър Цветан Цветанов поздрави старозагорци и отбеляза: „Днес празникът е по-различен, защото съвпада с началото на честванията на Балканските войни и делото на българските полкове, които променят несправедливите решения на Берлинския договор, българи, които дадоха живота си във войните“, каза още вицепремиерът. На художествено-историческата възстановка на обявяването на Балканската война присъстваха още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, народните представители Нели Калнева, Пламен Русев и Емил Караниколов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, заместник-областните управители на Стара Загора и Сливен Димитър Драчев и Христо Карабекиров, бригаден генерал Петър Петров, ректорът на ТУ проф. Иван Станков, кметове и общински съветници от областта, гости и хиляди старозагорци.

Честването на 100 години от Балканската война в Стара Загора завърши с празнични хора и народно веселие пред храм „Свето Въведение Богородично” – точно 100 години по-късно…

Photos

Ден на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара ЗагораДен на Стара Загора