» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен

08 October 2012 15:40,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 943
Заседание на комисия

Днес в конферентната зала на Областна администрация – Сливен се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков откри заседанието в присъствието на заместник-областния управител Пейчо Пейчев, заместник-кметовете на Сливен и Нова Загора Иван Славов и Галя Захариева, директори на държавни институции от областта, експерти от общините и областна администрация.

Заседанието се провежда по повод възможността на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие ежегодно да предлага на Министерството на труда и социалната политика регионални програми за заетост, които да бъдат финансирани в рамките на Националния план за действие по заетостта /НПДЗ/ за следващата бюджетна година. Програмите се разработват на основание чл. 31 от Закона за насърчаване на заетостта, одобряват се от Постоянната комисия по заетост и се внасят в Министерството на труда и социалната политика за разглеждане, одобряване и включване в Националния план за действие по заетостта.

Регионалните програми за заетост са инструмент, посредством който местните организации и общности могат да преодолеят специфичен проблем, свързан с пазара на труда, да повишат предлагането на труд и заетостта в региона, да обучат работната сила. Тяхната цел не е изграждането на инфраструктурни обекти, нямат инвестиционен характер и не трябва да дублират проекти по НП „От социални помощи към осигуряване на заетост”, проект „Красива България” и схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси.

Регионалните програми се предлагат от областните и общинските администрации, социални партньори и други юридически лица.

В рамките на определения срок за разглеждане от Постоянната комисия по заетост са постъпили 3 регионални програми:

- Регионална програма за заетост, разработена от Община Сливен

- Регионална програма за заетост, разработена от Община Котел

- Регионална програма за заетост, разработена от Областна администрация в партньорство с Регионален исторически музей Сливен и Исторически музей Нова Загора.