Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Марин Кавръков присъства на тържествата за празника на Нова Загора

12 октомври 2012 16:21,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1047
Нова Загора и село Баня

Областният управител на Сливен Марин Кавръков изнесе приветствено слово на тържествената сесия на общинския съвет в новата зала на общината в Нова Загора по случай празника на града – 14 октомври /Петковден/. Г-н Кавръков призова общинските съветници да избегнат партийната конфронтация и да работят съвместно за благото на града и за създаването на подходяща среда за завръщането на младите хора. Областният управител поздрави кмета Николай Грозев за новата сграда на общината и модерната зала за заседания, за обновения площад и съвременния облик на градския парк. На тържествената сесия за празника присъстваха заместник-областният управител Пейчо Пейчев и народният представител от ПП ГЕРБ Мариана Николова, която до този момент заемаше поста на председател на общинския съвет в Нова Загора.

След заседанието областният управител проведе среща с председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в Регистрационно-приемателния център за бежанци в с.Баня, община Нова Загора. На срещата стана ясно, че общо настанените в центъра в с. Баня са 60 души при капацитет за 64-ма. Директорът на центъра Димитър Захариев поясни, че възможностите за настаняване със съдействието на БЧК са разширени и са осигурени още легла за до 100 нуждаещи се. Осигурена е здравна, юридическа, психологическа помощ на обитателите, преводачи, учители по български език, както и условия за нормалното битуване, съобразено с навиците и културата на бежанците. Два и половина пъти се е увеличил напливът на чужденци, главно сирийци, към България от началото на конфликта в страната. От общо 513 настанени в лагери за бежанци у нас, 183-ма идват от Сирия. Това съставлява 36% от всички търсещи убежище у нас. Иракчаните, обаче, все още са най-голямата група бежанци. Съдействие има и от страна на Министерството на отбраната, допълни Казаков, с информацията, че при нужда ще влезе в сила национален план за действие при временна закрила. Той предвижда да заработи временен приемателен център, в който ще бъдат осигурени 1000 палатки за чужденци. Центърът ще се намира в бивши военни казарми в Харманли, чиито ремонт предстои. В момента освен в село Баня, подобен център има в София, както и центровете в Любимец и в Пъстрогор край Свиленград. Капацитетът на двете постройки е 600 души. При запълването му центровете имат готовност да приемат още 700 човека на палатки. Националният план за действие при временна закрила влиза в сила, само ако за един ден на границата пристигнат повече от 500 чужденци. Тогава ще бъде открит временен приемателен център. По думите на директора на дома в с. Баня Димитър Захариев, в последните месеци средно по 14-15 души на седмица са новонастанените.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков обясни, че процедурно след като са настанени в тези домове, тези хора са подали молба за закрила и Държавната агенция за бежанците има ангажимент да им проведе процедура по предоставяне на закрила в България. Това е органът, който ще прецени дали трябва да им се даде закрила, или трябва да бъдат върнати. Това предполага обикновено 5-6 месеца, ако те не решат доброволно да се връщат.

Центърът в село Баня, строен в 50-те години на миналия век, е обновен, над 150 000 лева са вложени в ремонт, обновяване, осигуряване на локално парно и освежаване на помещенията в дома, оборудване с домакинска техника, столова, както и за обновяване на обстановката в двора на сградата. Помислено е и за децата и техните кътове за игри. За догодина са предвидени още средства за детска площадка и още ремонти.

Лицата, обитаващи дома в Баня са на свободен режим, към момента няма сигнали за конфликти с местните хора – над 1500 жители на селото, което е на 15 км северно от Нова Загора.

Снимки

Нова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село Баня