» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Марин Кавръков присъства на тържествата за празника на Нова Загора

12 October 2012 16:21,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1048
Нова Загора и село Баня

Областният управител на Сливен Марин Кавръков изнесе приветствено слово на тържествената сесия на общинския съвет в новата зала на общината в Нова Загора по случай празника на града – 14 октомври /Петковден/. Г-н Кавръков призова общинските съветници да избегнат партийната конфронтация и да работят съвместно за благото на града и за създаването на подходяща среда за завръщането на младите хора. Областният управител поздрави кмета Николай Грозев за новата сграда на общината и модерната зала за заседания, за обновения площад и съвременния облик на градския парк. На тържествената сесия за празника присъстваха заместник-областният управител Пейчо Пейчев и народният представител от ПП ГЕРБ Мариана Николова, която до този момент заемаше поста на председател на общинския съвет в Нова Загора.

След заседанието областният управител проведе среща с председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в Регистрационно-приемателния център за бежанци в с.Баня, община Нова Загора. На срещата стана ясно, че общо настанените в центъра в с. Баня са 60 души при капацитет за 64-ма. Директорът на центъра Димитър Захариев поясни, че възможностите за настаняване със съдействието на БЧК са разширени и са осигурени още легла за до 100 нуждаещи се. Осигурена е здравна, юридическа, психологическа помощ на обитателите, преводачи, учители по български език, както и условия за нормалното битуване, съобразено с навиците и културата на бежанците. Два и половина пъти се е увеличил напливът на чужденци, главно сирийци, към България от началото на конфликта в страната. От общо 513 настанени в лагери за бежанци у нас, 183-ма идват от Сирия. Това съставлява 36% от всички търсещи убежище у нас. Иракчаните, обаче, все още са най-голямата група бежанци. Съдействие има и от страна на Министерството на отбраната, допълни Казаков, с информацията, че при нужда ще влезе в сила национален план за действие при временна закрила. Той предвижда да заработи временен приемателен център, в който ще бъдат осигурени 1000 палатки за чужденци. Центърът ще се намира в бивши военни казарми в Харманли, чиито ремонт предстои. В момента освен в село Баня, подобен център има в София, както и центровете в Любимец и в Пъстрогор край Свиленград. Капацитетът на двете постройки е 600 души. При запълването му центровете имат готовност да приемат още 700 човека на палатки. Националният план за действие при временна закрила влиза в сила, само ако за един ден на границата пристигнат повече от 500 чужденци. Тогава ще бъде открит временен приемателен център. По думите на директора на дома в с. Баня Димитър Захариев, в последните месеци средно по 14-15 души на седмица са новонастанените.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков обясни, че процедурно след като са настанени в тези домове, тези хора са подали молба за закрила и Държавната агенция за бежанците има ангажимент да им проведе процедура по предоставяне на закрила в България. Това е органът, който ще прецени дали трябва да им се даде закрила, или трябва да бъдат върнати. Това предполага обикновено 5-6 месеца, ако те не решат доброволно да се връщат.

Центърът в село Баня, строен в 50-те години на миналия век, е обновен, над 150 000 лева са вложени в ремонт, обновяване, осигуряване на локално парно и освежаване на помещенията в дома, оборудване с домакинска техника, столова, както и за обновяване на обстановката в двора на сградата. Помислено е и за децата и техните кътове за игри. За догодина са предвидени още средства за детска площадка и още ремонти.

Лицата, обитаващи дома в Баня са на свободен режим, към момента няма сигнали за конфликти с местните хора – над 1500 жители на селото, което е на 15 км северно от Нова Загора.

Photos

Нова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село БаняНова Загора и село Баня