» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на Сливен Марин Кавръков взе участие на международна конференция в Словакия

23 October 2012 18:28,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 725
Конференция в Словакия

На 18 и 19 октомври 2012 год. в град Банска Бистрица в Словакия се проведе международна конференция на тема „Стратегическо планиране на регионите, общините и градовете, информация за начините на комуникация по европейските проекти за програмен период 2014 – 2020 г.”. На конференцията присъстваха областният управител на Сливен Марин Кавръков, министърът на регионалното развитие на Словакия Ян Почятек, заместник-министърът на регионалното развитие на Чехия Михал Янеба, областният управител на Банскобистришки край Владимир Менка, кметът на Банска Бистрица Петер Гогола, кметове и представители на 14 общини от Чехия и Словакия.

Областният управител на Сливен приветства участниците на международната конференция при откриването й, като подчерта необходимостта от съгласуване на програмите на регионите, с оглед облекчаване на икономическия и културен обмен между България, Словакия, Чехия и Унгария. Г-н Марин Кавръков изтъкна, че културните традиции и духовни връзки, поставени още през IX век от светите братя Константин Кирил Философ и Методий в Моравия са една отлична предпоставка и основа за развитие на духовните и културни отношения между Република България и Република Словакия. В Словакия почитат като светци братята Кирил и Методий, а в Хартата за независимост на словашкия народ те са вписани като духовни бащи на нацията.

Конференцията се състоя в третия по-големина град в Словакия Банска Бистрица, който е административен център на една от 6-те големи области в страната. Градът притежава огромен опит в усвояването на средства по европейските оперативни програми и реализацията на редица проекти за благоустрояването на градската среда. Географското му разположение в района на Татрите е предпоставка за амбициите на местната общественост за сериозно развитие на ски-туризъм.

Photos

Конференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в СловакияКонференция в Словакия