» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител свика консултации за състава на РИК и изпрати своето предложение до ЦИКЕП

14 April 2009 13:41,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1142
РИК-1

Вчера, 13.04.2009 г., в Областна администрация Сливен се проведоха консултации за сформиране на Районната избирателна комисия. На поканата на областния управител Христина Чолакова се отзоваха всички парламентарно представени партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат членове на Европейския парламент. Всички представители бяха надлежно упълномощени от съответните политически сили, с изключение на представителя на АТАКА. Г-жа Чолакова информира присъстващите, че съгласно Решение № ЕП-12/07.04.2009 г. на ЦИКЕП общият брой на членовете на РИК, включително председател, заместник-председател и секретар, е равен на броя на членовете на ЦИКЕП – 25, при запазване на съотношението между политическите партии и коалиции, представени в ЦИКЕП, а именно – КБ-9, ДПС-5, НДСВ-4, ОДС-2, Атака-2, ДСБ-1, Напред-1, ГЕРБ-1. На основание чл. 21, ал. 3 ЗИЧЕПРБ представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в РИК. Председателят и секретарят са от различни политически партии и коалиции.

По време на консултациите представителите на политическите партии и коалиции представиха писмените си предложения за своите представители в РИК. Представителят на коалиция „ОДС” Димитър Балездров не представи писмено предложение, като помоли да му се даде възможност да направи това до края на деня. По отношение на ПП „Атака” г-жа Чолакова информира, че е пристигнало предложение по факса от Димитър Стоянов – заместник председател на ПП „Атака”, за двама членове на РИК, като в него липсват резервни членове.

Мартин Славов от КБ предложи председателят на РИК да бъде от КБ, заместник-председателя от НДСВ и секретаря от ДПС. Мустафа Мустафов от ДПС подкрепи предложението на г-н Славов. Представителите на СДС, ДСБ и ГЕРБ предложиха заместник-председател на РИК да бъде лицето, посочено в състава на РИК от страна на ПП ГЕРБ. Петър Начев - представител на ПП НДСВ, предложи председателят на РИК да бъде от ПП НДСВ. От „Движение НАПРЕД” предложиха секретарят в РИК да бъде лицето, посочено в тяхното предложение за РИК. До 16,30 ч. същия ден на областния управител бяха представени писмени предложения от Коалиция „ОДС”, а от страна на ПП „Атака” по факс пристигна писмено предложение, подписано този път от председателя на партията Волен Сидеров, в което отново не са посочени резервни членове.

На основание чл. 13, ал. 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България въз основа на направените консултации днес областният управител изпрати своето предложение до Централната избирателна комисия за назначаване на Районна избирателна комисия. За председател на РИК-Сливен тя предложи Ирена Иванова от ПП НДСВ, за зам.-председател – Станимир Туджаров от „Коалиция за България” и за секретар - Нуртен Шекерова от ДПС.