» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Марин Кавръков присъства на тържествата за празника на Котел в Деня на народните будители

02 November 2012 12:26,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1159
Ден на народните будители и празник на Котел

Денят на народните будители – 1 ноември е официален празник на град Котел и беше почетен с тържествена програма в балканския град. В 9 часа бе отслужена празнична литургия от Негово Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. В 10.30 се състоя тържествената сесия на общинския съвет в Котел, на която присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева, областният управител на Сливен Марин Кавръков и неговият заместник от Котел Христо Карабекиров, кметът на града Христо Киров и председателите на общинските съвети в Котел и Твърдица.

Областният управител приветства общинските съветници за празника, като отправяйки поздравите си им припомни да вземат светъл пример от възрожденските будители, които са мислили за общото благо и да работят съвместно в полза на гражданите. Кметът на града връчи почетни ленти и ключа на Котел на трима уважавани съвременни будители, допринесли със своята научна, културна и просветна дейност за обогатяването на духовния и културен живот на местната общественост.

Таня Гайтанджиева е родена на 29 декември 1922 г. в Котел. През годините тя последователно работи във вестниците: „Работническо дело”, „Икономически живот”, „Нова светлина”. Има стотици журналистически публикации в централния печат.

Освен журналист е и изследовател- фолклорист, писател и поет. Основен неин труд е книгата й „От извора песен струи”- автентични, нотирани народни песни от Котленско, в съавторство с проф. Николай Кауфман -

2 тома; автобиографичната книга „Под крилете на Балкана” – 2 издания; „Страници от времето” и др.Член е на Съюза на независимите български писатели и на съюза на Българските журналисти. Дългогодишен председател на културно- просветното дружество „Котленски край” в София и носител на Народен орден на труда - златен /1972 г./.

Стефан Шиваров е роден през 1922 г. в Котел и тук завършва гимназиалното си образование. Съвсем млад е, когато участва в I-та и II-та фази на Отечествената война, познава трудностите и несгодите й, но и опияняващото чувство за изпълнен дълг, победоносно участие и писане на история. През 1945 г. записва Юридическия факултет в СУ, но едва пет години по-късно има възможност да продължи образованието си. Заминава за Ленинград и Киев, където вече и професионално се свързва със своята любов - историята, записвайки Историческия факултет. Нови обстоятелства - предложение за работа в Министерството на външните работи в София - му налагат завръщане в родината. Нищо не успява обаче да скъса връзката му с историята - завършва задочно Историческия факултет на СУ през 1955 г. Завръща се в Котел и до ден днешен, далеч след пенсионирането си, продължава да работи, да милее, да отдава сърцето и труда на перото си на своя роден край.

Стефан Шиваров е единственият местен историк, който разработва самостоятелна глава в останалия неиздаден труд „История на Котел”, в който участва авторски колектив от шест научни светила. Поверен му е разделът „Котел между двете световни войни /1918-1944/”.

Михаил Колибаров е роден на 15.VІІ.1922 г. в Котел. Завършва висше образование със специалност “общо земеделие” в Селскостопанската академия – София. Повече от 36 години работи в селското стопанство като участъков агроном в с.Везенково, началник “Селско стопанство” в Околийско управление – Котел, началник на планов отдел в ДЗС и по-късно като директор “Промишлени дейности” в АПК – Котел. Пенсионира се през 1982 г. Повече от 15 години се занимава с краезнание и генеалогия, като е един от най-задълбочените местни изследователи в това отношение. Има над 300 разработки, особен интерес за него представляват големите възрожденски котленски родове: на С. Врачански, Н. Бозвели, Г. Мамарчев, Иван Белинов, Иванчо Сивов, Холевич, хаджи Гено Губиделников и др. Работи върху такива важни за историята на селището въпроси, като благоустрояването и водоснабдяването на града, ролята на църквите и свещенослужителите и други.

Книгата му “Принос към рода Софрониев” разглежда една от най-слабо проучените страни за голямата възрожденска фигура на Софроний Врачански – неговият род.

В 11.30 на площада пред общината се проведе церемонията по вдигането на знамената с участието на председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова.

Марин Кавръков, Христо Карабекиров и депутатите Десислава Танева, Волен Сидеров и Десислав Чуколов заедно с останалите официални гости на събитието поднесоха венци и цветя на паметника на Георги Раковски в памет на неговото дело и на всички котленски възрожденци – Софроний Врачански, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон и др.

Photos

Ден на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на Котел