» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението

22 April 2009 18:57,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1202
заседание-1

Днес – 22 април, в залата на Областна администрация – Сливен се проведе редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението, водено от заместник областния управител Фатме Мустафова. „Въпреки активната дейност на комисията и добрата координация между различните институции в нея, за съжаление, не можем да се похвалим с намаляване на пътно-транспортните произшествия в областта, каквато бе основната ни цел”, отбеляза г-жа Мустафова в отчета за дейността на комисията през миналата година. По данни на КАТ-Пътна полиция завишен е процентът на убитите и тежко ранените при катастрофи през 2008 г. спрямо 2007г. Основна причина за големия брой ПТП е поведението на водачите на пътя. Превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение са причина за над 65% от катастрофите с жертви. Като положителна мярка в превантивната работа с младите шофьори бе оценена изготвената от Областна администрация – Сливен диплянка с послания към тях, която да бъде връчвана при получаването на свидетелствата за правоуправление.

Едни от основните акценти в тазгодишния план за работата на комисията са: предоставяне от членове на комисията на ежемесечна информация, свързана с безопасността на движение; активна работа за осигуряване на медийно отразяване на тези проблеми с цел повишаване познанията на всички обществени групи по отношение на постоянно повтарящи се грешки, водещи до ПТП; изготвяне на план за 2009г. по Програмата за опазване живота и здравето на децата в пътното движение; популяризиране чрез сайта на Областна администрация – Сливен на резултатите от проведената ревизия на републиканската пътна мрежа и основната улична мрежа в областта; организиране на разширена работна среща за анализиране състоянието на съвременните системи за наблюдение и контрол, оценка на възможностите и необходимостта от внедряване на такива на възлови участъци. Във връзка с последния акцент комисията реши да се създаде разширена работна група, в която влизат представители на четирите общини и на Областна дирекция на МВР. Към една от точките в плана – отбелязване на Третия общ Европейски ден за пътна безопасност, бе предложено да се проведе по-агресивна кампания, насочена към опазване на пътни знаци, шахти и други пътни съоръжения с цел изграждане на обществена нетърпимост към проявите на вандалщина и посегателства. Планът за 2009г. бе приет от комисията с условието, че остава открит за нови идеи и предложения.

След това представители на общините от областта и Областно пътно управление докладваха за взетите от тяхна страна през миналата година мерки по безопасността и планираните за 2009г. Средствата за такава дейност на Община Сливен за тази година са намалени със 120 хил.лв. От там предвиждат изграждането на две светофарни уредби на кръстовищата бул.„Цар Симеон”-„Илинденско въстание” и „Илинденско въстание”-„Банско шосе”, изграждане на кръгово кръстовище на бул. „Г. Данчев” до спортна зала „В. Левски” и на две светофарни уредби за пешеходци срещу новата сграда на РУСО и на бул. „Г. Данчев” до IV основно училище. Ще бъде експериментирана нова система за полагане на пешеходни пътеки на бул. „Г. Данчев”.

Във връзка с изложените на заседанието проблеми, свързани с честите случаи на нарушаване целостта на уличната настилка в градовете-общински центрове за прокарване на комуникации към новостроящи се сгради и невъзстановяването на настилката впоследствие, комисията взе решение да изпрати предложение до кметовете при издаване на разрешение да задължат инвеститорите да възстановят уличната настилка.