Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Народни представители от ГЕРБ-Сливен първи направиха дарение за откупуване на картина

07 ноември 2012 14:22, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1780
"Халеевата комета над Сливен"

Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Диан Червенкондев дариха лични средства от по 1 000 лева за подпомагане на закупуването на картината „Халеевата комета над Сливен”. През април Общинският съвет гласува предложение за откупуването на творбата в полза на общината и задели за това 4 000 лева. Всички народни представители от сливенски избирателен район подкрепиха идеята и предложиха остатъкът от средствата да бъде дарен от тях. Днес първото дарение бе направено от Десислава Танева и Диан Червенкондев.

Платното е дело на художника Иван Савов, който е роден в Сливен, завършил е приложно изкуство през 1964г. в София, но повече е известен като художник и режисьор на над 30 опери, носител на десетки награди за сценография, на Сребърна лира, на Златна, на Кристална лира и т.н. Картината му „Халеевата комета над Сливен” е определяна като самобитна и оригинална творба, която трябва да остане в Сливен. Платното е с размери около метър и половина на два и е структурирано по подобие на т. нар. ерусалимии – божигробски платна, които поклонници са донасяли от светите места. Савов пресъздава сцени на отдалото се на гуляи население в очакване на „свършека на света“.

Историята се разгръща на фона на града - със знаковите си в началото на миналия век здания, с хилядолетния бряст, със Сините камъни и Змейовите дупки, както и приближаващата комета с острите си, като като меч ослепителни лъчи. Преминаването на кометата край Земята през 1910 г. е наблюдавано с просто око и е оставило силен спомен в Сливен.