» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Започва събирането на предложения за Посланическия фонд за опазване на културното наследство - 2013 г.

08 November 2012 16:16,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1061

Посолството на САЩ в София публикува информация на сайта си, в която съобщава, че започва да приема предложения за 2013 г. за участие в конкурентната световна програма за съхранение на културното наследство – Посланически фонд за опазване на културното наследство. Фондът оказва финансова подкрепа за проекти в следните три категории:

Културни обекти, включително /но не само/ исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти.

Предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции, сред които археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна дейност.

Форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.

Миналогодишните субсидии варираха от 15 000 до 194 000 долара, със средна стойност 66 000 долара за проект. Максимално времетраене на проекта: 24 месеца, разделено на два 12-месечни бюджетни периода.

Получатели на субсидиите: Получателите на субсидии могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции.

Участие в разходите: Посолството приветства подялба на разходите, дарения по същество и други форми на участие във финансирането на проектите.

Как да кандидатствате? Информация за специфичните изисквания към предложенията и адреса, на който те да бъдат изпращани, ще намерите на уебсайта на Посолството на САЩ.

Краен срок: Крайният срок за получаване на предложенията е 10 декември 2012 г.

Посланическият фонд за опазване на културното наследство е създаден от правителството на САЩ през 2001 г., за да подпомага опазването на културното наследство по целия свят. От 2001 г. Фондът е предоставил субсидии за над 700 проекта в над 120 страни на обща стойност от 36 милиона долара. Всяка година американските посолства по света събират предложения за проекти.

От 2001 г. насам Фондът е предоставил 194 380 долара в подкрепа на български културни обекти. Тази година проектът за консервация на църквата „Св. Тодор” в Бобошево стана шестият проект за опазване на културното наследство в България, субсидиран по тази прграма. Правителството на САЩ дари 38 790 долара за консервацията и реставрацията на църквата от 11-ти век. Тази сума бе допълнена със субсидия от 38 000 лева и от българското Министерство на културата.