Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

При голям интерес протече публичната дискусия "НДСВ - на прицел"

27 април 2009 11:55,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1135
НДСВ-1

При голям обществен и медиен интерес премина публичната дискусия на НДСВ в Сливен под мотото „На прицел”. В сряда – 23 април, тя събра повече от 150 души в зала „Максима” на комплекс „Национал Палас”. Участници в дискусията бяха зам. председателите на ПП НДСВ Милен Велчев и Минчо Спасов, Христина Христова – член на Политическия съвет на партията и Христина Чолакова – областен управител на област Сливен, а главен арбитър беше председателят на фондация „Фридрих Науман – за свободата” Аспарух Панов.

В началото г-н Панов представи накратко участниците. Във връзка с първия въпрос - защо Ямбол е по-напреднал град от Сливен, г-жа Чолакова поясни, че когато говорим за това какво НДСВ е направило в Сливен, трябва да се разделят компетенциите. Според нея няма как партията да носи вина за нещо, което не е направила в Сливен, тъй като НДСВ няма кмет от община Сливен, който да управлява и евентуално да носи политическа отговорност. Като пропуск тя подчерта фактът, че не можаха да се издействат пари за ново сметище на Сливен. Имаше и питане към Минчо Спасов относно автомагистрала "Тракия". По повод на въпроса какво НДСВ е направило за усвояване на еврофондовете, стана ясно, че това е единствената партия, която не спори с Брюксел, а води диалог с европейските партньори и там, където работят представители на НДСВ, няма спрени европари. Заместник-министри са спечелили доверието на ЕС с работата си за прозрачни правила в работата с европарите. Удовлетворяващи отговори получиха и запитваниятга за това какво НДСВ прави за младите хора, за учениците и студентите, какво политиците са направили, за да ги задържат в България. Беше подчертана усилената работа в социалната сфера на партията. Бившият социален министър Христина Христова подчерта, че първото, което трябваше да се направи в предишния мандат, бе да се намали безработицата. Тя отбеляза, че се предприеха мерки за даване на приоритет на професионалното образование. „Нещото, което не успяхме да направим и в предишния и сегашния мандат, е преходът на младите хора от учебното заведение до първото работно място. Това е нещото, по което ще продължим да работим”, допълни тя. Г-жа Христова изтъкна още, че благодарение на НДСВ е удължен срокът на платеното майчинство. НДСВ се бори и направи фонд „Ин витро” и държавата от 1 април т.г. поема разходите на три ин витро процедури, като така помага на 350 000 семейства, които искат да имат свои деца и им спестява по няколко хиляди лева. Изтъкнато бе още, че за да има равнопоставеност към всички български деца, НДСВ включи в бюджет 2009 ваучери за 100 лв. помощ за семействата, чиито деца са в частна детска градина.

Беше проявен интерес и към това, какво се прави за репресираните от стария комунистически режим, за бившите военнослужещи, за промяна на Конституцията. Имаше въпроси от браншови организации, които също намериха своя отговор. Присъстващите на дискусията се интересуваха и защо в България се взимат кредити при такава висока лихва, като отговорът бе, че лихвите не са толкова високи, колкото са били преди години. Имаше питане за състоянието на здравеопазването и др. Една приятна среща между хора, които знаят какво искат и хора, които разбират какво да отговарят – така водещият определи протеклата дискусия в Сливен. „Изключително много съм впечатлен от вашата активност и широкия кръг на задаваните въпроси. НДСВ действително бяха на прицел, но се справиха много добре, с което за пореден път доказаха, че са партия с голям потенциал.” – допълни г-н Панов.

За най-интересните въпроси бяха предвидени и награди.

 

Снимки

НДСВ-2НДСВ-3