» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областното планиране за интеграция на ромите беше представено в Министерски съвет

16 November 2012 15:32,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 991
Заседание

На 15.11.2012 г. в Министерски съвет областният управител Марин Кавръков, заместник-председателят на националния съвет Стела Костова и главният експерт от ОА – Сливен Антония Сивева участваха в заседание на Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, който се председателства от Цветан Цветанов - заместник министър-председател и министър на вътрешните работи.

На заседанието присъстваха областните управители в Република България, както и членове на НССЕИВ, експерти от областните администрации и представители на НПО-сектора. Целта беше да се представят методическите указания за областното планиране в съответствие с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 /НСРБИР/. Те бяха презентирани от г-жа Росица Иванова – секретар на НССЕИВ.

НСРБИР е приета от Народното събрание с Решение от 1 март 2012 г. /обн. ДВ, бр.21 от 13.03.2012 г./. Тя обхваща 6 приоритетни области на интеграционната политика: образование; здравеопазване; жилищни условия; заетост; върховенство на закона и недискриминация; култура и медии. Планът за действие към Стратегията е структуриран за изпълнение в два периода: 2012-2014 и 2014-2020.

Областният управител на София-област Красимир Живков представи Областната стратегия за интеграция на ромите на област София, която е пилотна за България. Кметовете на три общини в областта говориха по разработените планове за действие, които се явяват част от стратегията.

В изпълнение на целите на НСРБИР до 20 януари 2013 г. трябва да се осъществи областно планиране – всяка област да изготви областна стратегия, а всички общини на територията на съответната област – общински планове за действие. Областното планиране обхваща цели, задачи и мерки, отнасящи се до български граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация. Общинските планове следва да се базират на съответен анализ на потребностите и спецификите на местните общности. Те се приемат от съответните общински съвети, като това следва да стане до края на месец януари 2013. Така целият пакет документи, състоящ се от Областна стратегия за интегриране на ромите с общинските планове за действие /приложения към нея/, се съгласуват от ОССЕИВ и утвърждават от областния управител. В тази връзка в началото на декември 2012 г. предстои свикването на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси – Сливен. Ще бъдат представени целите, задачите и механизма на областното планиране и ще бъде разгледана организацията на съвместната работа. Ще бъде уточнен и съставът на Областния оперативен екип с неговите функции, задачи и сроковете, които трябва да се спазят.