» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Изложба „Икони от Сливенския край” в Москва

20 November 2012 10:42,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1062
Москва

Изложбата „Икони от Сливенския край“ беше открита на 19 ноември в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва. На вълнуващото събитие присъства областният управител на Сливен Марин Кавръков, по чиято идея експозицията се превърна в част от Дните на българската култура в Русия. Изложбата бе открита от министъра на културата Вежди Рашидов. Български икони се показват в храма за първи път. На живо прозвучаха песнопения на хора „Йоан Кукузел”. Отец Георгий от Патриаршеския храм „Христос Спасител” благодари на министър Рашидов и на България за възможността в църквата да бъдат показани безценни православни икони от нашата страна, съхранили свободата и духа на българския народ. Експозицията съдържа 93 произведения - икони, божигробски платна – йерусалимии, евангелие, плащеници, метален полиптих, напрестолен кръст и фотографии. Всички те са собственост на ХГ „Димитър Добрович“, Сливенска Митрополия, Храм „Св. София“ – Сливен и Храм Св. „Александър Невски“ – Бакаджика. Като част от колекцията са представени и руски икони, носени от руските войски по време на Руско - турската война (1877-1878 г.).

Марин Кавръков е включен в официалната делегация, водена от министъра на културата Вежди Рашидов в Москва по повод Дните на българската духовна култура в Русия, от които е част и сливенската изложба. В Дните участват около 80 български представители. Богатата програма включва концерти, изложби, театър, литературни дискусии и кино прояви.

На откриването присъстваха още Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството, зам.-министърът на културата Митко Тодоров, Андрей Косигин – зам. – министър на културата на Русия, българските народни представители – Десислава Танева и Спас Панчев, кметът на Сливен - Кольо Милев, директорът на Художествената галерия в Сливен – Даниела Ненчева, реставратори, художници и творци.

Photos

МоскваМосква