» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

РСР одобри проект на Регионалния план за развитие на Югоизточен район

27 November 2012 17:40,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1321
Ямбол

На 27.11.2012 г. в Областна администрация Ямбол се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район /ЮИР/ под председателството на Димитър Иванов – областен управител на област Ямбол.Участие взеха представители на министерства, представители на Управляващите органи на Оперативните програми, областните управители на Сливен Марин Кавръков и на Стара Загора Недялко Недялков, заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, кметове на общини в Югоизточен район, представители от организациите на работодателите и работниците, както и представители на академичните среди – университети и колежи на територията на района.

Основен фокус в заседанието бе Представяне и обсъждане на проект на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за периода 2014-2020г.

Другите акценти на заседанието бяха: Представяне на информация за хода на операциите по Оперативните програми към месец ноември 2012г.; Представяне на Стратегия за иновации и добро управление на местно ниво - приложение в България (2007-2012г.); Представяне на информация относно дейността на работната група за разработване на Договора за партньорство и тематичните работни групи за всяка от програмите за програмен период 2014-2020 г.

Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри проекта на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за периода 2014-2020 г.

Регионалният план за развитие на Югоизточен район за периода 2014-2020 г. е разработен в съответствие с изискванията на националното законодателство за регионално развитие. Ролята на Регионалния план е да определи средносрочните цели и приоритети за устойчиво интегрирано регионално и местно развитие на територията на Югоизточен район. Документът е насочен към преодоляване на вътрешнорегионалните различия в степента на социално-икономическото развитие в района, както и на междурегионалните различия с останалите райони в Европейския съюз в контекста на общоевропейската политика за сближаване и постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Регионалният план за развитие на Югоизточен район е важен стратегически документ с интегрален характер, който изпълнява функциите на стратегическа рамка за низходящите нива в йерархията на регионалното планиране – Областни стратегии за развитие и Общински планове за развитие.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на СКФ в ЮИР - сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти. Общият брой договори по оперативните програми за ЮИР е 631бр., от които най-голям брой проекти има област Бургас - 223бр., следван от област Стара Загора -192бр., Ямбол -101 бр. и област Сливен - 97бр.

От общата стойност на сключените договори в страната (2 573 879 795лв.) към 01.11.2012г., Югоизточен район бележи дял от 47% (1 199 121 359лв.) като област Бургас е с най-висок дял - 26% (671 262 047лв.) , следван от областите Стара Загора с 13% (337 494 463лв.), област Ямбол с 9% (224 826 970 лв.) и област Сливен с 5 % (141 174 956 лв.). Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по оперативните програми на територията на Югоизточен район е база за постигане на устойчиво интегрирано регионално и местно развитие.

Участниците в заседанието бяха запознати с една от последните инициативи на Съвета на Европа: Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, която е възможност българските общини да кандидатстват за присъждането на Приза Етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Членовете на Регионалният съвет, Представители в тематичните работни групи на Оперативните програми (2014-2020г.) представиха информация относно дейността на работна група за разработване на Договора за партньорство и тематичните работни групи за всяка от програмите.

В края на заседанието г-н Марин Кавръков получи плакета на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район, който се предава на ротационен принцип. Плакетът представлява умален макет на региона и включва областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Изработен е по идея на областния управител на Сливен, който ще бъде домакин на следващите две заседания на съвета в началото на 2013 година.

Photos

ЯмболЯмбол