Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна стратегия за развитие на ученето през целия живот беше представена в Сливен

07 декември 2012 13:15,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1151
Стратегия

На 7 декември в конферентната зала на Областна администрация – Сливен беше представена „Областна стратегия за развитие на ученето през целия живот”. Общественото представяне и обсъждане беше открито от областния управител на Сливен Марин Кавръков. Председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение Деян Пушкаров разясни идеята за изготвянето на стратегията и представи ръководителят на проекта Людмил Ковачев, който от своя страна запозна присъстващите заинтересовани страни със съдържанието и целите на проект „ReSolve”.

Област Сливен е една от двете пилотни области, за които в рамките на проект ReSolve № 521401 – BG - KA1ECETA2, финансиран от Европейската комисия по програма „Учене през целия живот“, е изготвена такава стратегия. Партньори по проекта са Националната агенция за професионално образование и обучение, Института за подготовка на служители в международни организации, КТ „Подкрепа“, oбщина Варна и ИСК отделение при УНСС.

Основната цел на проекта е свързана със създаване на комплексен инструментариум от методологии, матрици, наръчник, ръководства и други помощни средства, които да позволят на българските общини и областни администрации самостоятелно да разработят свои местни Стратегии за развитие на ученето през целия живот (УЦЖ) и в същото време да стимулират процеса по валидиране на предходно придобити знания и умения от страна на жителите на съответната територия.

В разработената Стратегия на област Сливен, която днес представяме, са намерени регионалните проекции на националната стратегическа визия за УЦЖ и транспонираните националните цели и мерки в общински приоритети, цели и мерки. Разработването на Стратегията беше предизвикателство към екипа, тъй като област Сливен има големи традиции в областта на културата, образованието, спорта и туризма.

Ученето през целия живот (УЦЖ) e непрекъснат процес на усвояване и придобиване на знания и умения чрез формално и неформално обучение и учене и чрез самостоятелно учене в процеса на цялостната жизнена дейност на човека.

Стратегията за развитие на ученето през целия живот (Стратегията) цели да се създадат условия всеки гражданин на област Сливен да развие личностните си и професионални знания, умения и способности, за да подобри благосъстоянието си и да допринесе за развитие на конкурентността в региона. Надяваме се, че изготвената Областна стратегия за учене през целия живот ще да бъде ключ към повишаване на жизнения стандарт на местната общност.

Стратегията на областта съдържа анализ на ресурсите, политиките, визията, приоритетите, целите и мерките за постигането им. Предложени са система от индикатори за измерване на степента на постигане на целите и резултатите и система за мониторинг и контрол.

Стратегията ще създаде нови възможности на гражданите да повишат своето образование, знания и умения, както и потенциала им за учене. Тя ще създаде и култура за учене през целия живот на децата, започвайки училище, на учениците да развиват своя потенциал, на младежите успешно да преминават към университетско образование или към трудова заетост, на възрастните и работещите да се обучават така, че да са в състояние по-добре да отговорят и да се адаптират към динамичните изисквания на пазара на труда.

 

Снимки

СтратегияСтратегияСтратегияСтратегияСтратегия