» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на Сливен участва в заседанието на експертния екологичен съвет към РИОСВ в Бургас

04 January 2013 16:35,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1091
Кавръков

На 4 януари областният управител Марин Кавръков взе участие на заседанието на експертния екологичен съвет към РИОСВ в Бургас. Това се наложи, защото в Бургас се разглеждаше доклад по ОВОС на инвестиционно предложение за „Добив на скално-облицовъчни материали /аркозни пясъчници/ от площ „Празнопрът – Изток”, намираща се в землищата на селата Градец и Медвен с възложител „Минерал” ООД.

Областният управител обърна внимание на експертния съвет, че там за последните години в района на селата Градец, Медвен и Катунище, както и в Горно Александрово са издадени общо 6 разрешителни за проучвателен лиценз за добив на скални материали. Г-н Кавръков предупреди, че ако с такива темпове продължават да се издават разрешителни целият район на селищата в Камчийската долина може да се превърнат в кариери.

В същото време селата Медвен, Жеравна и Катунище са единствените селища в Сливенска област, които притежават статут на архитектурни паметници. Безспорно трябва да се подпомага бизнеса и да се стремим да създаваме нови работни места в община Котел, която е с най – висок ръст на безработица, но областният управител подчерта, че това не трябва да се случва хаотично, безразборно и без мисъл за опазването на околната среда. Относно въпросното инвестиционно намерение на фирма „Минерал” ООД, г-н Кавръков предупреди собственика, че веднага след получаването на разрешителното за започване на работа той лично ще провери на място дали са назначени 25 работника във фирмата и ще изиска да бъдат представени договорите за наемането на работа, трудовите книжки и дали се заплащат здравните им осигуровки.