Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Амбициозна програма на министерството на културата за Сливенска област през 2013 година

10 януари 2013 18:29,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 921
Кавръков

На 10.01.2013 год. в 12 часа в министерството на културата се състоя работна среща на областния управител Марин Кавръков и заместник-министърът на културата Митко Тодоров. Срещата бе предварително планирана от предходната година и е част от работната програма на областния управител на Сливен и министърът на културата Вежди Рашидов. На срещата днес беше направен преглед на състоянието на културните институции в Сливенска област, културният календар на общините от областта, специално внимание беше отделено на финансирането на капиталови дейности и културни прояви през новата 2013 година. Договорено бе министерството да подпомогне и участва в честванията във връзка с 130-годишнината от рождението на Стефан Киров - виден театрален деец, създател на Сливенския, Бургаския, Русенския и други театри в страната. Предвижда се осигуряване на техническа помощ и финансиране на мерки за енергийната ефективност на сградата на театъра. Направено е предложение за закупуване на сценично оборудване и финансиране на проявите, свързани с честването на сливенския творец.

Обсъден бе и въпросът за участието на министерството в отбелязването на 80-годишния юбилей от създаването на Сливенския симфоничен оркестър.

На срещата бе договорено създаването на национален комитет за организиране на честванията, свързани с 130-годишнината от рождението на Сирак Скитник. Предвидени са редица събития, сред които национална изложба с картините на художника, издаването на юбилеен каталог, реставрация на част от фонда с творбите му, съхранявани в галериите в Сливен и в София. Ще бъдат излъчени в национален ефир цикъл от телевизионни и радиопредавания за живота и делото на нашия именит съгражданин. Националният комитет ще бъде председателстван от министърът на културата Вежди Рашидов.

На срещата беше дискутирана и темата за финансиране и изграждане на общежитие и ателиета на художествената гимназия в Сливен.

През тази година трябва да приключи реставрацията и консервацията на разкрития наскоро подземен тунел в античната крепост Туида в местността Хисарлъка, като работата на археолозите трябва да бъде извършена преди окончателните реставрационни дейности по проекта за крепостта. Замисълът е тунелът да бъде достъпен за посетители и превърнат в туристическа атракция още през това лято.

За реализирането на амбициозните планове на областния управител Марин Кавръков и министърът на културата Вежди Рашидов в Сливенска област е предвидено да се създаде работна група, която да включва всички заинтересовани институции.