» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Амбициозна програма на министерството на културата за Сливенска област през 2013 година

10 January 2013 18:29,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 923
Кавръков

На 10.01.2013 год. в 12 часа в министерството на културата се състоя работна среща на областния управител Марин Кавръков и заместник-министърът на културата Митко Тодоров. Срещата бе предварително планирана от предходната година и е част от работната програма на областния управител на Сливен и министърът на културата Вежди Рашидов. На срещата днес беше направен преглед на състоянието на културните институции в Сливенска област, културният календар на общините от областта, специално внимание беше отделено на финансирането на капиталови дейности и културни прояви през новата 2013 година. Договорено бе министерството да подпомогне и участва в честванията във връзка с 130-годишнината от рождението на Стефан Киров - виден театрален деец, създател на Сливенския, Бургаския, Русенския и други театри в страната. Предвижда се осигуряване на техническа помощ и финансиране на мерки за енергийната ефективност на сградата на театъра. Направено е предложение за закупуване на сценично оборудване и финансиране на проявите, свързани с честването на сливенския творец.

Обсъден бе и въпросът за участието на министерството в отбелязването на 80-годишния юбилей от създаването на Сливенския симфоничен оркестър.

На срещата бе договорено създаването на национален комитет за организиране на честванията, свързани с 130-годишнината от рождението на Сирак Скитник. Предвидени са редица събития, сред които национална изложба с картините на художника, издаването на юбилеен каталог, реставрация на част от фонда с творбите му, съхранявани в галериите в Сливен и в София. Ще бъдат излъчени в национален ефир цикъл от телевизионни и радиопредавания за живота и делото на нашия именит съгражданин. Националният комитет ще бъде председателстван от министърът на културата Вежди Рашидов.

На срещата беше дискутирана и темата за финансиране и изграждане на общежитие и ателиета на художествената гимназия в Сливен.

През тази година трябва да приключи реставрацията и консервацията на разкрития наскоро подземен тунел в античната крепост Туида в местността Хисарлъка, като работата на археолозите трябва да бъде извършена преди окончателните реставрационни дейности по проекта за крепостта. Замисълът е тунелът да бъде достъпен за посетители и превърнат в туристическа атракция още през това лято.

За реализирането на амбициозните планове на областния управител Марин Кавръков и министърът на културата Вежди Рашидов в Сливенска област е предвидено да се създаде работна група, която да включва всички заинтересовани институции.