» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Водата от язовир „Асеновец” е годна за пиене

18 January 2013 14:52,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 927
Асеновец

На 18 януари областният управител на Сливен Марин Кавръков получи писмо от управителя на „Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД инж. Петър Митев. В писмото от ВИК уведомяват областния управител за възможно замътване на питейната вода, което обаче не е вредно за гражданите.

Вследствие на интензивните валежи, паднали на 15, 16 и 17.01.2013 год. във водосбора на яз.”Асеновец” е възможно да бъде забелязана повишена опалисценция на доставяната вода. Питейната вода се контролира и обеззаразява и е годна за пиене.

При промяна в състоянието на водата на яз.”Асеновец” от ВИК ще информират своевременно областния управител и гражданите, които в момента нямат причини за безпокойство относно качеството на водата за битови потребности.

Към днешна дата яз. „Асеновец” има около 18 милиона кубични метра вода. Капацитетът на язовира е 28 мил. куб. м. Въпреки обилните валежи в Балкана вчера и днес няма опасност от преливане. Валежите са добре дошли за нас и очакванията са до май – юни яз. „Асеновец” да се напълни, защото прогнозите на метеоролозите са за предстоящо горещо и сухо лято през тази година.