» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ХГ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" СЛИВЕН

18 January 2013 16:11,
Emission of: Humanitarian School 11 years ago, number of readings: 2190
патронен празник ХГ "Д. Дамянов" Сливен

Скъпи настоящи и бивши ученици, учители и приятели на Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов”!

 

Честит Патронен празник!

Всички Вие, където и да сте на 18 януари, със сигурност сърцето Ви поне за миг ще отмери нашия празничен пулс.

 

Нашият патрон Дамян Дамянов обичаше безумно живота и заразяваше с тази любов и поколенията, които го съпътстваха до последната му крачка към отвъдното. Неговата поезия е огън, който не може да бъде угасен от изменчивите ветрове на времето, защото огънят на любовта всъщност е огън на безсмъртието. Ние знаем, че някъде високо над нас гори звездата му, която и днес ни напомня, че поезията е къщата, в която земното и небесното живеят заедно. И тъй като, темата на таз годишния литературен конкурс бе от стихосбирката “Още съм жив” нека си припомним Дамяновото послание...

 

 

Приятелю...

Към теб, познатия и непознатия, далечния и близкия, многоликия и многоименния, който затваряш книжката ми, са отправени тези мои редове. Не ги вземай за послеслов - никога не съм обичал послесловите, смятал съм ги за най-излишните страници в една книга, страници с две единствени предназначения: или да обяснят и оправдаят написаното, или да бъдат прескачани при четене. А да обясняваш това, което в цяла книга не си успял да обясниш, е нелепо и глупаво. Не смятам да правя това. Правя го за пръв път, като нещо необичайно, защото необичайни са и стихотворенията, събрани тук, и времето, в което съм ги писал - 1989-1992. Това време остана като най-тежкото и най-мъчното в живота ми. То ожули и оболи и мен, и теб, кого повече, кого по-малко; едни го нарекоха "време на промяната", други - на кризата, трети - на реставрацията. А за мен то остана време на най-страшните междучовешки вражди и отчужденост, на най-дълбоката нравствена криза, време на отчаянието, самотата и болката. Време, което раздели хората, овражди ги и зася най-отровните семена в душите им.

Късове от това време и от моята душа си намерил и в тази моя стихосбирка. Събрах ги в нея и ти ги поднесох не толкова като късове поезия, колкото като късове откровения. Надявам се, че си оценил това и си ги приел тъкмо такива. И ако в тях си намерил нещо от себе си, и ако са те докоснали виковете на душата ми, ще бъда благодарен, че тези викове не са се пръснали напразно в пространството, а са намерили точно твоята душа - онази, към която съм ги отправял. И ти тогава няма да съжаляваш, загдето в това тъй скъпо време вместо за хляба насъщен си дал последните си левчета за тях - хляба за душата.

4.06.1993 г.

Дамян П. Дамянов

Маргарита Маркова- главен учител