Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен и Нова Загора бе дадено началото на пилотен проект на РИО за създаване на ученически съвети

30 януари 2013 11:20,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 928
Пилотен проект

На 29 януари в заседателната зала на Регионалния инспекторат по образование в Сливен беше представен проектът „Насърчаване на детското участие чрез укрепване ролята на детските/младежки училищни съвети”. Партньори по проекта са Министерство на образованието, младежта и науката, Държавна агенция за закрила на детето, УНИЦЕФ и Фондация „Партньори – България”.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков постави началото на проекта, като подчерта, че децата притежават огромен потенциал и трябва чрез подобни проекти да бъдат насърчавани да демонстрират пред родители и учители своите знания и умения.

Началникът на РИО – Сливен Бисерка Василева и директорът на фондацията Румен Минковски представиха целите и задачите на проекта пред директори на училища, педагогически съветници и ученици. Според чл. 12 от Конвенцията на ООН за правата на детето, всички деца по света имат правото да формират и изразяват свободно техните възгледи по всички въпроси, които ги касаят.

Проектът е пилотен за България и ще се реализира засега само в три области – Сливен, Благоевград и Монтана, като избраните общини от тях са 6 – Сливен, Нова Загора, Благоевград, Гоце Делчев, Монтана и Вършец. Предстои да бъдат структурирани 23 детски съвета по четиристепенен механизъм на действие – училищни, общински, регионални и национални съвети.

След дискусията в Сливен организаторите на проекта посетиха Нова Загора, където в присъствието на Галя Захариева – заместник-кмет на общината, се състоя презентация и бяха запознати учениците с възможностите, които ще получат за осъществяването на идеите си.

Снимки

Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект Пилотен проект