Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стратегия за доброволците за защитата при пожари и бедствия бе обсъдена на кръгла маса в столицата

08 февруари 2013 18:43,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 812
Кръгла маса

На 7 февруари в зала „Средец” на Грандхотел София се проведе кръгла маса на тема „Стратегия за доброволците за защитата при пожари и бедствия. Предизвикателства и перспективи”. На събитието бяха поканени областните управители, кметовете, както и представителите на МВР, БЧК и други заинтересовани институции. Областният управител на Сливен Марин Кавръков също взе участие в дискусията по проблемите на доброволчеството.

„Трябва да осигурим по-добра подготовка и обучение на доброволците, както и да предприемем действия за обединяването им в Асоциация на доброволците пожарникари и спасители”. За това призова вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриването на Първият дискусионен форум, посветен на прилагането на приетата стратегия за доброволното движение. В рамките на срещата бяха представени мненията и опитът на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия.

Министър Цветан Цветанов приветства участниците в кръглата маса и припомни, че Министерството на вътрешните работи, в стремежа си да гарантира навременна защита на населението, е започнало провеждането на политика на по-тясно сътрудничество с научните среди и по-конкретно с Българската академия на науките. „Споразумението, което предстои да подпишем, ще ни предостави възможност да използваме научните постижения и иновации в полза не само на защитата от природни и причинени от човека бедствия, но и за повишаване на националната сигурност като цяло”, допълни той. Според него сме свидетели на изключителна гражданската активност, а България е доказала, че има отговорно и солидарно гражданско общество. Министър Цветанов заяви, че след последните промени в Закона за защита при бедствия, доброволните формирования са част от Единната спасителна система на страната. „Трябва да осигурим по-добра подготовка и обучение на доброволците, както и да предприемем действия за обединяването им в Асоциация на доброволците пожарникари и спасители”, каза още той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че на територията на София вече действат 44 доброволци, които подпомагат действията на държавните и общинските структури при възникването на бедствена или кризисна ситуация. „Те са преминали обучение, разполагат с екипировка и на практика са част от Единната спасителна система”, каза тя. Фандъкова благодари на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и на БЧК за оказаната подкрепа при подготовката на столичната доброволна организация. „Надявам се, че до края на месеца ще стартираме изграждането на нова пожарна служба в София, която ще бъде готова до края на следващата година”, допълни столичният кмет.

Актуалното състояние на доброволното движение в България бе темата на доклада на главен комисар Николай Николов. Според представената статистика през изминалата година 840 доброволци са участвали в ликвидирането на 94 пожари и произшествия. По брой доброволци страната ни заема 27-мо място от 30 изследвани държави – в челото на класацията са Словения и Австрия. „След приемането на Стратегията за развитие на доброволните формирования в 65 общини са положени основите и към настоящия момент сме регистрирали 861 доброволци”, каза гл. комисар Николов. Той допълни, че целта е до 2016 година техният брой да стане 4 000 човека.

Европейският поглед по темата бе представен от Даниел Гьорев, личен асистент на еврокомисар Кристалина Георгиева. Пред участниците във форума той сподели, че на територията на ЕС 100 млн. европейци участват в доброволни формирования. Добрият пример е в страни като Швеция и Холандия, където 40% от населението се занимава с доброволни и социални дейности.

Пламен Стоилов, кмет на гр. Русе, представи постигнатите успехи и проблемите, с които се е сблъскал при формиране на доброволния отряд. „Приетата Стратегия за доброволните формирования е ново и оптимистично начало”, подчерта той.

Заключенията от дискусията бяха обобщени от зам.- министър Димитър Георгиев. На първо място е необходимо местната власт да бъде подпомогната в усилията й да осигури оборудване, екипировка и сграден фонд на доброволните формирования. Нужно е да се предприемат действия за обединяването им с други структури на гражданското общество в единна организация.

Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че са необходими промени и в нормативната база - да се променят размерите на възнагражденията на доброволците, които да покриват реалните им разходи, както и окончателно да се промени статута на доброволните организации. Акцент трябва да бъде поставен върху популяризиране дейността на доброволците сред децата и младежите и повишаване мотивацията на гражданите за включването им в подобни формирования, както и форми за стимулиране на работодателите им.

Снимки

Кръгла маса Кръгла маса Кръгла маса