» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Юбилей от кончината на Софроний Врачански

08 February 2013 18:49,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1177
Софроний Врачански

Днес областният управител на Сливен Марин Кавръков изпрати писмо до Николай Младенов – министър на външните работи, относно предстоящото в края на годината отдаване на почит на Софроний Врачански в Котел по повод 200 години от смъртта му. "През 2013 година се навършват 200 години от кончината на големия български будител и духовник Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ. Роден е през 1739 година във възрожденския град Котел. Той е пръв последовател на делото на Свeти Паисий Хилендарски. В началото на 19 век е приеман от руското и румънското правителства за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 година. Голямо влияние върху дейността му оказва срещата с Паисий Хилендарски през 1765 година в град Котел, където прави препис известен днес, като „ Първи Софрониев препис” на История Славянобългарска. Учителства и развива обществена дейност в много градове на родината. През 1803 г. Софроний Врачански заминава за Букурещ, където служи като висше духовно лице. Този период от живота му е белязан с издаването на поредица от издания, „Софроние”, „Неделно евангелско толкование”, „Житие и страдания грешнаго Софрония, „Възвание към българския народ”, които го превръщат в най-видния представител на българската литература в началото на 19 век. Наред с книжовните си способности , Софроний Врачански притежава и художествена дарба. Той се проявява като калиграф и художник при създаване на своите ръкописи. Неговия живот и богата книжовна дейност е вдъхновение на много последователи за запазване на българската идентичност и традиции, и поставя начало на българската възрожденска мисъл.

За отдаване на всепризната почит към великото му дело се организира национално честване под патронажа на г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. В богатата програма от прояви в навечерието на 1-ви ноември Деня на българските будители и Празник на град Котел, ще бъде открит параклис в Пантеона на котленските възрожденци, в който ще се постави ковчеже с донесена пръст от манастира в град Букурещ, където се предполага са тленните му останки. Предвидено е поставяне на барелеф на Свети Софроний Врачански в град Букурещ в този район.

Обръщам се в молба към Вас да ни съдействате чрез посолството на Република България в Република Румъния да бъде открит гроба на Свети Софроний Врачански в град Букурещ и бъде поставен барелеф с неговия образ на място посочено от румънските власти.

Дълбоко се надявам на Вашата съпричастност и съдействие за реализирането на тази родолюбива идея на българската културна общност."