Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова участва в заседанието на Постоянната комисия по заетост

10 април 2014 15:50,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 938
Снимка 1

На 10.04.2014 г. под председателството на областния управител Корнелий Желязков се проведе редовно заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/. Освен членовете на комисията, участие в заседанието взе заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Основна тема бяха новите възможности за заетост на безработните лица с акцент върху реализацията на младите хора.

Г-н Желязков каза, че нивото на безработица в област Сливен през последните пет години нараства. Стойностите са по-високи от средните за страната и плановия район. Тревожен е фактът, че през годините запазва високи стойности и делът на безработните младежи в област Сливен: 34.60% през 2010 г.; 25.00% през 2011 г.; 25.88% през 2012 г. и 25.14% за 2013 г. Затова е необходимо предприемане на целенасочени действия и добро партньорство между заинтересованите институции и организации за решаване на проблемите на пазара на труда, в т.ч. и по отношение реализацията на младите хора.

Г-жа Елена Хвойнева – началник отдел в Дирекция „Регионална служба по заетост“ – Бургас, представи основните параметри на четири нови програми от Националния план за действие по заетостта (НПДЗ 2014):

- Национална програма „Възобновяване и опазване на българската гора”;

- Национална програма „Сигурност”;

- Програма за заетост и обучение на бежанци;

- Програма „Клио“.

ПОДРОБНОСТИТЕ ПО ТЕЗИ ПРОГРАМИ – В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ.

Заместник-министър Янкова запозна присъстващите с Националния план за изпълнение на Европейска гаранция за младежта 2014 – 2020. Общо 7,5 милиона европейци на възраст между 15 и 24 години не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение, като в България те са над 70 хил. За да се намери решение на проблема с високите нива на младежка безработица, характерен не само за регионите в България, а и за доста региони в страните от ЕС, Съветът на Европейския съюз предприе Инициатива за младежка заетост и отправи препоръка към държавите-членки за създаване на гаранция за младежта. Бюджетът по инициативата е 6 милиарда евро за период от седем години (2014 — 2020 г.). Средствата са насочени към всички региони с равнище на младежка безработица над 25%. Половината от парите са от Европейския социален фонд, а другата половина – от други източници.

Съобразно препоръката е разработен Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта, приет от Министерски съвет на 18.12.2013 г. За следващите 2 г. България ще разполага с 240 млн. лв. от Инициативата за младежка заетост и национално съфинансиране. Средствата ще са насочени към интегриране и реинтегриране на младежите на пазара на труда и опосредстване на прехода им от образование към заетост.

В рамките на плана са приети над 130 мерки в пет основни групи, които функционират от началото на годината:

- Подобряване работата на бюрата по труда – подобряване качеството на обслужване, работа на младежки медиатори, психолози и „мениджъри на случай“ с безработните и др. Така например в ДБТ-Сливен вече работят 5-ма медиатори, а в Котел – един;

- Насочване към субсидирана заетост, като вече са разпределени 2 млн. лв. Мярката за наемане на стажанти се е оказала много търсена от работодателите и ще има финансиране за нея и по Гаранцията за младежта;

- Насочване на лицата към първичния пазар на труда – заместник-министър Янкова каза, че до месец се предвижда предварително стартиране на ОП „Развитие на човешките ресурси“ с национално финансиране;

- Мобилност – насърчаване на младежката образователна и трудова мобилност;

- Младежко предприемачество – предоставяне на малки грантове за стартиране на бизнес, нещо, към което младежите проявяват най-силен интерес.

Г-жа Янкова посочи някои цифри в подкрепа на положителното въздействие от изпълнението на Гаранцията за младежта от началото на тази година: 10 000 младежи до 29 г. са започнали работа в реалната икономика, 1900 – по субсидирана заетост, 900 са обхванати в курсове за квалификация, 347 – в мотивационни обучения, 569 са минали стажантски програми, а 1500 младежи са преминали през ателиетата за работа.

Според заместник-министъра най-големите проблеми са липсата на мотивация у младите хора да работят и голямото несъответствие между професионалното образование и потребностите на работодателите.

Г-жа Тихомира Димитрова – директор на ДБТ-Сливен, запозна присъстващите с нивото на безработица сред младежите на територията на дирекцията, както и предприетите мерки в рамките на Гаранцията за младежта.

Г-н Желязков представи мерките, набелязани на последното заседание на Регионалния съвет за развитие на ЮИР, насочени към подобряване на професионалното обучение и образование като важно средство за намаляване на младежката безработица.

Присъстващите зададоха въпроси на заместник-министър Янкова, която отговори в подробности.

Националният план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта е публикуван на страницата на МТСП, секция „Документи“, подсекция „Национални планове и отчети“.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6

Файлове

Програми [5.16MB]

Portable Document Format File