Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в среща за реформата във ВиК

13 януари 2015 11:28,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 633
Снимка

На 12.01.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, посветена на реформата в отрасъл ВиК. Тя бе по инициатива на министър Лиляна Павлова и е част от поредицата форуми по темата.

Участваха областните управители, представители на Националното сдружение на общините в Република България, ДКЕВР, МОСВ, ВиК – оператори, членове на ВиК – асоциациите в страната и др.

По време на срещата беше обсъдена провеждащата се реформа във ВиК–сектора и ролята на асоциациите при управлението на ВиК-системите и предоставянето на услуги. Дискутиран бе въпросът за предоставянето за управление на водните системи на асоциациите по ВиК и сключването на договор между асоциацията и ВиК-оператор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на системите. Разгледан беше процесът на инвестиционното планиране в сектора.

„Изпълнението на реформата за подобряване на ВиК-сектора е много важен ангажимент, който България трябва да изпълни, като условие за привличане на европейски средства в сектора,“ каза при откриването на срещата министър Павлова. Ако България не изпълни всички поети ангажименти по изпълнението на Националната стратегия за развитие и управление на отрасъл ВиК и европейските изисквания в областта на екологията и качеството на питейната вода, няма да може да разчита на европейско финансиране. Нужна е огромна инвестиция за подобряване на водоснабдяването и пречистването на отпадните води, за което страната ни е поела ангажимент като член на ЕС. Реформата е важно условие и за реализиране на проекти по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., откъдето ВиК-секторът може да разчита на 2,5 млрд.лв.

Министър Павлова изтъкна още, че за реализацията и завършване на реформата са нужни три години и над 11 млрд.лв. Освен по ОПОС, инвестиции в сектора могат да се набавят и от Програмата за развитие на селските райони, както и от бюджета. За реализиране на реформата в сектор ВиК в МРРБ е създаден специален съвет, който ще работи съвместно със всички заинтересовани страни.

Според Радослав Русев – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите за ВиК, във всеки регион са нужни инвестиции в осреднен размер на 200 млн.лв., като се планира поне половината да се набавят чрез фондовете на ЕС, а останалите от други източници: държавния бюджет, собствени инвестиции на ВиК-операторите, заемни средства, държавни и общински средства и др. Той отчете, че до момента по реформата са изготвени 52 мастър плана. До края на годината трябва да се подпишат 15-годишни договори между ВиК-асоциациите в страната и ВиК-оператори.

Областните управители са важен участник в процеса на ВиК-реформата като представители на държавата в асоциациите. Създаването на действащи асоциации и работещи договори между тях и ВиК-операторите е крайъгълен камък във ВиК-реформата и областните управители имат сериозна роля като председатели на асоциациите.