Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020

29 юни 2015 10:41,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 671
Снимка

Това стана с провеждането на първото заседание на Комитета за наблюдение, което се проведе на 26.06.2015 г. Областният управител на Сливен Димитър Сяров, който е член на комитета, взе участие в него.

Оперативна програма „Добро управление“ е фокусирана върху въвеждането на електронно управление в България, както и върху развитието на държавната администрация. Акцент е поставен и върху продължаването на реформата в съдебната система и въвеждане на електронно правосъдие, повишаване на квалификацията на административните служители, както и гарантиране на стабилността на системата за управление на европейските структурни и инвестиционни фондове. Общият бюджет за изпълнението й е в размер на над 657 млн. лева, като 85% от средствата ще са от Европейския социален фонд (ЕСФ).

Вицепремиерът по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова, която откри заседанието, определи като ключова за програмата административната реформа. Тя постави въпроса за въвеждане на централизиран подбор на персонал като възможност за доближаване начина на работа в публичната администрация до този, който се прилага в успешни структури извън нея.

Друга мярка за повишаване резултатността и ефективността на обществените политики, е въвеждането на оценка на въздействието на нормативните актове. Тя ще доведе и до осигуряването на стабилна и предвидима среда за правене на бизнес и ще гарантира прозрачността на управлението.

По отношение на изграждането на система за електронно управление вицепремиерът Бъчварова посочи, че към момента сървърите и системите на администрацията са разпръснати в повече от 1300 сгради и 2000 помещения, и едва 17 процента от администрациите споделят капацитет и ресурси между системите си. В момента се структурира Държавна агенция за електронно управление, която да провежда и налага координирани политики за оптимизиране и стандартизиране на процесите в различните администрации. През второто полугодие на 2015 г. стартират множество проекти за електронизиране на най-често използваните административни услуги, за трансформиране на предоставяните удостоверителни във вътрешно-административни услуги, за консолидиране на регистри.

Първото заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Добро управление” бе приветствано от Аурелио Сесилио – началник на отдел „Румъния, България, Малта” в Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия. Той подчерта, че изграждането на администрация, ориентирана към гражданите, е инструментът за прилагане на важна част от политиките за прозрачност.