Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Лекари на света“ представиха резултатите от свой проект

10 декември 2015 12:53,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 780
Снимка

На 07.12.2015 г. заместник областният управител Веска Вълчева участва в конференция във Френския институт в София под егидата на Френското посолство у нас. Тя беше организирана от „Лекари на света – мисия България“. Основна тема беше представянето на „Ръководство за добри практики за сексуално и репродуктивно здраве на маргинализирани общности“. Ръководството е разработено в рамките на проект „Намаляване на женската заболеваемост и смъртност, свързани с нежеланите бременности“. Проектът се осъществява от „Лекари на света, в партньорство с община Сливен и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Основната идея на проекта е да се създаде устойчив механизъм за достъп до безплатни методи за семейно планиране на всички нуждаещи се, които се намират в ситуация на уязвимост. Той се осъществява от февруари 2014 г. и периодът му за изпълнение е три години. В него е включена превенция (обучение и съвети относно семейно планиране), безплатен достъп до методи за контрацепция (спирали, таблетки, презервативи), медицински консултации.

В рамките на проекта община Сливен осигурява медицински консултации и лабораторни изследвания, безплатни за насочените от „Лекари на света” жени. Асоциацията предоставя средства за контрацепция (спирали). Ангажиментите на „Лекари на света” са свързани с организиране на дейностите за повишаване на осведомеността по въпросите на семейното планиране в рамките на Центъра, както и на терен. Сдружението осигурява на бенефициентите и други методи за контрацепция (презервативи, таблетки) и при необходимост – лечение, предшестващо използването на контрацептиви.

Акцент беше поставен върху централната роля на медиаторите от ромската общност, чиято основна задача е осведомяване по въпросите на сексуалното и репродуктивно здраве и осъществянането на връзка между общността и здравните заведения.

Според данните, изнесени по време на събирането, само от началото на 2015 г. досега 120 жени са получили спирала, а 10 са започнали прием на контрацептивни таблетки. При около 50-60% от жените, които са били консултирани по време на проекта, е установено, че имат придружаващи заболявания и едва след като са преминали курс на лечение са им осигурени средства за контрацепция.