Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев се срещна с представители на Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър

11 януари 2016 12:58,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 767

Съвместна работа и консолидиране на усилията при търсенето на нови начини за финансиране на дейността на Ансамбъла за народни песни и танци (АНТП) и Симфоничен оркестър Сливен. Около тази позиция се обединиха представителите на двата културни института и ръководството на общината в лицето на кмета Стефан Радев. Около 100 човека се събраха днес пред сградата на общината, за да защитят правото на съществуване на двата културни института. Кметът покани на среща представители на ансамбъла и оркестъра, за да изяснят взаимно позициите си.

 

„Безспорно е, че имаме нужда от културни институти, но проблемът е свързан не със съществуването им, а с издръжката им и дали тя е по силите ни. Общината харчи пари на данъкоплатците и затова те трябва да знаят къде отиват парите им", посочи Радев. "Културата не може да се тегли и мери, колко точно ни трябва, но финансовите ресурси на общината са точно заложени, а основен източник на финансиране са данъците на хората. Именно затова искам да погледнем критично на нещата и това да ни помогне да излезем на нов път на стабилност и растеж”, каза още в обръщението си към присъстващите кметът.

 

След като изтъкнаха достойнствата и постиженията на всеки от един от културните институти, представителната група от протестиращи заяви готовност, заедно с останалите си колеги, да помогнат за намирането на правилния начин за разрешаване на ситуацията, от която да са доволни и двете страни.

 

По време на събирането кметът поясни, че сумата, заложена за издръжката на двата културни института в проекта за бюджет за 2016 г. остава 1 млн. лв. „Тази сума обаче е само заложена, а дали общината ще има тези пари в действителност и ще може ли да покрие разходите, не е ясно", допълни той. Стефан Радев още веднъж изтъкна лошото финансово състояние на общината и факта, че на този фон 1 млн. лв. са тежко бреме за нея. Въпреки това изрази надежда, че нещата ще вървят напред и в правилната посока като се потърсят нови начини за привличане на повече средства за симфоничния оркестър и АНТП. Той отправи препоръки към ръководствата им да потърсят възможност и за участие в програми, финансиращи подобни дейности, а също и помощ в лицето на държавата.

 

 

Снимки