Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предотвратяването на ранното отпадане от училище обсъди областният управител с гости от чужбина

07 юни 2016 14:32,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 665
Снимка 1

На 07.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова посрещна делегация от преподаватели от Турция и Испания. Гостите са тук в рамките на двугодишен международен проект „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция”. Партньори са регионалните инспекторати по образование в Овиедо, Сливен и Одрин. В срещата участваха още Веска Вълчева – заместник областен управител, и д-р Бисерка Михалева – началник на РИО-Сливен.

Фокус на дискусията днес бяха причините за ранното отпадане на ученици, мерките за задържането им възможно най-дълго в образователната система и за приобщаването им към учебния процес. Петкова разказа за работата си като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и за политиките на държавата за задържане на учениците в училище. Тя сподели за опита си в изпълнението на проекти, насочени към учениците. Областният управител каза, че очаква да се запознае с резултатите и добрите практики от проекта след приключването му, защото според нея чрез работата в партньорство се раждат най-добрите идеи. От своя страна гостите разказаха за спецификата на проблемите с обхващането и задържането на децата в своите страни и как се справят с тях.

С гостите от Одрин Татяна Петкова сподели идеята си за активизиране на контактите между институциите на областно ниво. Тя покани партньорите да посетят природните красоти и културно-историческите обекти на областта. Утре те ще продължат визитите си в Нова Загора.

Основна цел на проекта „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция“, финансиран по „Еразъм+“, е да се идентифицира и изследва проблемът за отпадането на учениците от системата на образованието в областите Сливен, Астурия /Испания/ и Одрин /Турция/ за достигане на заложените цели в Стратегията 2020 по отношение на отпадналите ученици.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4