Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Взети са мерки срещу болестта бруцелоза по дребните преживни животни в Сливенско

15 август 2017 15:56,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 784
Снимка 1

На 15.08.2017 г. се проведе заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на Камен Костов – заместник областен управител.

Д-р Стефан Дренски – началник отдел „Здравеопазване на животните" към ОДБХ – Сливен, информира, че при рутинни прегледи в изпълнение на Националната програма за профилактика, на 27 юли е установено едно животно в кв. „Речица“, болно от бруцелоза. То е закупено от с. Гергевец и поради това незабавно са взети проби от цялото стадо в Гергевец. 21 проби са реагирали за болестта. Проби са взети и от едрите и дребни преживни животни в "Речица", като са установени още 2 болни животни там. Така са установени общо 8 огнища в с. Гергевец и едно в кв. „Речица“. По нареждане на БАБХ всички болни животни са незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. В момента се работи по оздравителна програма като за период от 42 дена ще се вземат и изследват регулярни проби. Забранява се движението и продажбата на животни за поне два месеца. Животните, болни от бруцелоза, не се ваксинират, а подлежат единствено на евтаназия.

Д-р Васил Върбанов – началник отдел „Контрол по храните“ към ОДБХ – Сливен, информира, че млечните продукти от засегнатите стопанства са поставени под забрана и продукцията е унищожена /предимно сирене/. Млякото задължително трябва да преминава термична обработка – варене, и тогава да се подлага на друга преработка. Подчертано беше, че става въпрос за малки стопанства с продукция за лична консумация, а стопаните не предават мляко на преработвателни фирми.

Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Сливен, информира как протича болестта при хората. Заразяването става директно /контакт със заразени животни/ или индиректно /консумация на млечни продукти/. Човек не заразява други хора. Болестта има дълъг инкубационен период. Симптоматиката е неспецифична - ондулираща висока температура, тъпи болки, изпотявания и обща слабост, без хрема. Болестта се диагностицира трудно и се доказва чрез проби за откриване на антитела в кръвта. Бруцелозата е лечима болест, но трябва да се открие навреме. В противен случай има по-тежки последици като се засягат сърцето, черния дроб, мозъка, слезката. Лечението се извършва по клинична пътека в болничните заведения.

Д-р Калева информира, че в момента се интервюират и вземат проби от хора, за които има информация, че са били в контакт с животни от засегнатите райони – предимно стопани и ветеринарни лекари. Предупредени са и личните лекари да следят за случаи на болестта. От 2005 г. в Сливенско няма хора с бруцелоза.

Снимки

Снимка 2Снимка 3