Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тържествен ритуал по повод празника на Сливен се състоя на площад „Хаджи Димитър”

26 октомври 2017 15:00,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 993
...

С празнична Света литургия в Катедралния храм „Свети Димитър” тази сутрин започна програмата на община Сливен за честване на 26 октомври – Димитровден.

Тържественият ритуал се състоя на площад „Хаджи Димитър”. С военни почести, пред погледа на хиляди граждани, носителят на наградата „Добри Чинтулов” Ивайло Христов, кметът Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски и подполковник Данчо Николов, заместник-командир на учебния център в Сливен издигнаха знамената на Република България, на Сливен и на Европейската общност.

Да уважат празника на площада бяха владиката на Сливен Иоаникий, народният представител Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, официалните делегации от побратимените на Сливен градове Гера, Германия, Мелитопол и Тернопол от Украйна, носителите на наградите на община Сливен, носители на почетни звания и отличия, ръководители на регионални институции, повече от 2000 души.

„Ние днес сме тук пред паметника на славните войводи и сливенски възрожденци, за да засвидетелстваме синовно преклонение пред нашия Сливен, съхранил ценностите и добродетелите на своите жители. Уникалната природа, богатата история и предприемчивостта на сливналии са превръщали родния град в притегателен център за инвестиции и туризъм, за по-добър и достоен живот”, посочи в приветственото си слово Стефан Радев. „Днес ние имаме възможността да покажем воля и упоритост и да превърнем Сливен в истински европейски град, с високо качество на живот. И аз вярвам, че ще го постигнем. Това, което ние съградим, това ще остане на нашите деца”, каза още Радев.

Молебен за здраве и добруване на Сливен и неговите граждани отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Признателните сливенци поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

След края на общоградската церемония концерт изнесоха оркестър „Канарите“.

По рано днес в къщата-музей „Добри Чинтулов” се състоя ритуал по вписване името на носителя на тазгодишната награда за литература и изкуство Ивайло Христов. В паметната книга на лауреатите известният български актьор написа „Всеки има своята Итака. Моята е Сливен”.

Целият ден в центъра на града е организиран панаир на традиционните занаяти

Празничният концерт на БГ ДУЕТЪТ ще започне от 18.00 ч. на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“. След концерта ще има празнични фойерверки.

26.10.2017г.

 

Снимки

...............................................................