Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев се срещна с Василен Васевски от Обществения комитет „Сливенци в Чикаго - за Сливен“

31 юли 2018 16:40,
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 900
---

Кметът на Община Сливен Стефан Радев се срещна днес с Василен Васевски, представител на Обществения комитет „Сливенци в Чикаго - за Сливен“. Те разговаряха за общественополезни и родолюбиви инициативи и за сътрудничеството между сливенската диаспора в американския град и града на стоте войводи.

Кметът Стефан Радев връчи лично на Василен Васевски свидетелство за дарение. По него за САЩ ще замине и свидетелство за дарение на обществения комитет „Сливенци в Чикаго- за Сливен“. Свидетелствата са за дарения, направени за реставрация на паметника на Шести артилерийски полк.

 

От своя страна Василен Васевски подари на кмета Стефан Радев сборника „Оживелият подвиг. Каймакчалан и Европейската война през погледа на потомците“. Книгата е издадена в България преди броени дни. Такова издание има и в Чикаго, където е финансирано от комитета „Каймакчалан 2016-Чикаго“. Книгата съдържа 12 есета на потомци на загивали във войната български войни. Съдържа и богат съвременен и архивен снимков материал. „Целта на книгата е да оживее споменът за Каймакчалан сред сливенци. Градът е дал над 2 хиляди жертви в паметното сражение през септември 1916 година“, коментира Василен Васевски. Той донесе на кмета Стефан Радев щрапнел от бойното поле, което неотдавна е посетил.

Василен Васевски е роден в Сливен. Завършил е Художествената академия в София. От 19 години живее и преподава в Илинойския институт за изкуство, Чикаго. Професор е по изобразително изкуство. „ Надявам се сътрудничеството между сливенци отвъд океана и Община Сливен да продължи и да се развива“, каза още проф. Васевски.

 

31.07.2018 г.

 

--

Снимки

---------