Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Свети Дух село Крушаре отбеляза празника на храма си

17 юни 2019 15:22, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 618
---

Свети дух е храмовият празник на църквата Света Троица в село Крушаре. По този повод беше отслужена тържествена литургия и беше приготвен курбан за здраве.

Заместник-кметът Румен Иванов запали свещ в храма и връчи поздравителен адрес на кмета на селото Димо Станков от името на кмета на Сливен Стефан Радев.

„Поздравявам всички с храмовия празник на селото – ден, който се е превърнал в символ на сплотеността и съхраняването на християнските ценности. Приемете моите най-сърдечни пожелания за много здраве, мир и благополучие. Продължавайте с досегашния си устрем и плам, с които съхранявате и предавате на поколенията българските традиции, бит и култура“, се казва в поздравлението на кмета Радев.

„Желая на всички да сте живи и здрави вие и вашите семейства, късмет и благополучие и да продължаваме да се събираме заедно още дълги години“, каза на свой ред кметът Станков.

Строежът на църквата Света Троица в село Крушаре е започнат през 1909 година и е завършен през 1911 година. След основен ремонт през 2009 година, извършен от двама братя, родени в село Крушаре, се превръща в един от най-красивите храмове в Сливенска духовна околия.

Денят на Свети Дух винаги се е смятал за празник на храма до 1944 г., когато датата на празненствата е преместена на 24 май. С решение на кмета Димо Станков обаче празникът отново е започнал да се отбелязва на днешния ден, но се е запазила и датата на Светите братя Кирил и Методий.

17.06.2019 г.

Снимки

------------