Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът настоява за по-голяма публичност при обсъждането за поемане на заем за ремонт на лифта

23 август 2019 18:19, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 458
---

Публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг се проведе днес. Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков запозна присъстващите с подробностите по проекта и необходимостта от поемане на задължението. Средствата ще се използват за реализация на „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен“, като 70 процента от сумата ще бъде за ремонт на лифта. Марков допълни, че проектът предвижда и реализирането на дейности в обекти с национално значение, както и инфраструктурата около тях - къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, на Сливенския бит, Първата текстилна фабрика, тракийската гробница край село Калояново и историческото място Кушбунар на Карандила.

„Основната ни амбиция е да използваме голяма част от сумата за основен ремонт на лифта, сградите и съоръженията на лифтените станции, което не е правено досега от неговото създаване. Този въпрос е важен и касае дългосрочните интереси на община Сливен. Въпреки, че финансите са специализирана тема, ми се иска повече хора да се включват в обсъждането и да чуем тяхното мнение“, каза кметът. Той отправя покана към гражданите, които не успяха да се включат днес, да заповядат на 13 септември от 17 часа в зала „Май“. Кметът очаква по-широко представителство на сливенската общественост, за да може повече хора да изкажат своето мнение.

По време на днешната среща той заяви, че проекти като този предвиждат и финансово участие на община Сливен чрез заем от Фонда на фондовете, който е и основен разглеждащ орган на инвестиционните проекти.

„Колкото по-голямо е финансовото ни включване в това инвестиционно намерение, толкова по-големи са ни шансовете за одобрение“, посочи още кметът. Той подчерта, че условията по кредита са много добри. Размерът е до 3 милиона лева, със срок за погасяване над 15 години. Гратисният период е 3 години, а очакваната лихва е около 1,5 процента.

Мотивирани предложения и коментари продължават да се приемат на ел. поща: zamkmet_ir@sliven.bg или в деловодството на Община Сливен.