Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Новото защитено жилище в Сливен отвори врати за своите потребители

20 септември 2019 15:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 874
---

Новото защитено жилище за възрастни с умствени увреждания в Сливен вече посрещна своите потребители. Кметът Стефан Радев се срещна с тях и разгледа новопостроената сграда и обзаведените помещения. Строителството беше извършено по Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ (EUCOM).

Защитеното жилище е изградено на територията на общински имот на ул. "Асеновска" №11. Там имаше самосрутващи се и опасни сгради, които бяха съборени.

Капацитетът е за осем души. Преди три години сегашните обитатели се помещаваха в рушаща се сграда срещу областната болница и заради лошите условия бяха изведени в социална институция. От една седмица вече са настанени в новия си дом. Разгънатата застроена площ на сградата е 445,81 кв. м. Има два етажа и сутеренни помещения. На първия етаж са разположени две спални помещения, всекидневна и трапезария с кухненски блок и две санитарни помещения. На втория етаж са построени три спални, складови и санитарни помещения. В сутерена са разположени складове, перално помещение и абонатна станция, която е свързана към топлопровода на ТЕЦ.

„Доволен съм от изпълнението и се радвам, че на обитателите са предоставени условия, близки до семейната среда. Социалната ни политика е насочена към подобряване на условията на хората в неравностойно положение и предоставяне на услуги, които да удовлетворяват техните потребности“, каза кметът Стефан Радев.

Директорът на Защитеното жилище Маринела Николова заяви, че капацитетът на Защитеното жилище от първи септември е увеличен от 6 на 8 души. Тя изрази задоволството си от създадените прекрасни условия за потребителите, които са много доволни от направеното.

„Тук те се чувстват добре, стават по-сплотени и спокойни“, каза тя. Персоналът е от 6 души – трима социални работници и трима трудотерапевти.

Община Сливен е първата община в България, работеща в областта на предоставянето на социални услуги от резидентен тип. По този начин се преодолява риска от социална изолация, а на потребителите се осигуряват условия, близки до домашните. Издръжката дома се поема от държавния бюджет, заедно с останалите социални услуги, чийто доставчик е Община Сливен.

Изграждането на Защитеното жилище беше включено в Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване след съвместната работа на експерти от Община Сливен и посолството на САЩ в София. Американската страна се ангажира с проектирането и извършването на строителните работи. В писмо от Отдела за сътрудничество в областта на отбраната на Всички строителни работи са извършени стриктно в съответствие с българското законодателство и нормативи в областта на строителството. Проектът бе предложен от Община Сливен.

Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване включва поредица от хуманитарни и строителни проекти в няколко европейски страни. През последните десет години Правителството на САЩ е инвестирало над шест милиона долара в различни проекти за хуманитарна помощ в България. Български и американски военни заедно полагат доброволен труд за успешното реализиране на тези проекти. Освен това по тази програма Правителството на САЩ си партнира с неправителствени организации и местни компании за осъществяването на проектите в съответствие със стратегията за социално и икономическо развитие на България.

20.09.2019 г.

Снимки

---------------------------------