Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Храни за подсилване на имунитета през зимата

10 декември 2019 14:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 4 години, брой четения: 567
Храни за подсилване на имунитета през зимата

Когато настъпи зимния сезон, много хора започват да се чудят какви витамини да пият и какви мерки да предприемат, за да не се налага да минават през един куп настинки. Истината обаче е, че добрият сън и начинът на хранене са най-важни от тази гледна точка.

Днес ще разгледаме няколко храни, които подсилват имунната система, заздравяват организма и го правят по-устойчив на настинки, вирусни инфекции и простуда. Разбира се, храната не е панацея, но е добро място, откъдето да започнем. За щастие, вече можем да си хапваме хубаво навсякъде, дори да не ни се готви, защото развитото поле на доставка на храна предлага и доста здравословни опции!

Не всички зеленчуци са еднакво полезни

Масовото мнение е, че трябва просто да се ядат повече плодове и зеленчуци и ще сме си наред. Това обаче далеч не е така, защото не всички зеленчуци имат толкова имуностимулиращ ефект. Картофите например не са известни с това, нито пък оризът.

Какви зеленчуци да подберем тогава? На първо място са чушките. Те съдържат много по-големи количества витамин С, отколкото познатите цитрусови плодове. Вторите също са хубави, но ако искаме максимален ефект от този витамин, тогава по-добре да разчитаме на чушките.

Кивито също е доста богато на витамин С и антиоксиданти, така че от плодовете е добър избор. Хубавото е, че точно зимата има богата наличност на кивита, затова спокойно можем да се запасим с тях. И един добър съвет – консумирайте кивитата, когато са малко по-омекнали, за да са достатъчно сладки.

Храни, богати на цинк

Малко хора са запознати с това, но цинкът всъщност е един от най-важните минерали за имунната система. Къде тогава можем да го намерим? За повечето от нас млечните продукти са чудесен вариант. Ако се храним с достатъчно от тях през деня, почти със сигурност си го набавяме. Но те не са достатъчни, за да подсилим изцяло имунната система.

За целта ни е необходимо червено месо. Може да е свинско, но телешкото е далеч по-добър вариант. То се приготвя по-трудно, но може и да си го поръчаме (например от Foodpanda), ако не ни се занимава с приготвянето.

А ако искаме още по-ударна доза цинк, тогава можем да разчитаме на морските дарове и в частност – мидите. Да, ще трябва да си купим замразени такива, но в това няма нищо лошо – противно на масовото мнение, замразената храна всъщност задържа много повече полезни вещества от охладената. А и да не забравяме, че се продават и консервирани миди, ако не ни се приготвят замразените такива.

Разнообразие от подправки

Малко хора знаят, че подправките са били значителна част от живота на прадедите ни. Истината е, че те дават много повече от вкусовите си качества – имат доста полезни страни. Затова не се притеснявайте да ги използвате. Джинджифил, чесън, куркума и прочие подправки имат не просто имуностимулиращ ефект, но и противовъзпалителен такъв. С други думи можем да се справим с настинките още преди да са започнали.

Открита е дори комбинацията от куркума, черен пипер и джинджифил, която действа като болкоуспокояващо. Очевидно природата ни дава много и без да се налага моментално да прибягваме към медикаменти. И все пак това е само подготовка на тялото за зимния сезон!