Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Семена чия – какви са техните ползи?

23 януари 2020 09:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 4 години, брой четения: 631
Семена чия

Бързи факти за семената чия:

 

Ето някои ключови факти за чия семената:

• Чия семената са добър източник на омега-3 мастни киселини, фибри, антиоксиданти, желязо и калций.

• Чия семената са добър източник на протеин

• Смесени с вода, те могат да заменят яйцето при веганско готвене.

• Чия семената могат да се консумират сготвени или сурови.

Състав

 

Чия семената са богати на хранителни вещества и фибри.

28 гр чия съсдържат:

• 131 калории

• 8,4 грама мазнини

• 13,07 грама въглехидрати

• 11,2 грама фибри

• 5,6 грама протеин

• Без захар

 

 

Чия семената осигуряват повече омега-3, калций, фосфор и фибри от ленените семена. Повечето хора не консумират достатъчно от тези основни хранителни вещества.

 

Ползи

Храните на растителна основа отдавна са свързани с намален риск от много неблагоприятни здравословни състояния, включително затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. Доказано е, че подпомагат за здрав тен, повишена енергия и като цяло по-ниско тегло.

 

Чиа и фибри

Най-лесният начин да увеличите приема на фибри е да ядете повече храни на растителна основа като плодове, зеленчуци, ядки, семена и необработени зърна. Една 28 грамова порция чия осигурява 11 грама фибри, почти половината от дневната препоръка за жена над 50 години.

 

Отслабване

Храни с високо съдържание на фибри помагат на хората да се чувстват пълноценни за по-дълго време и обикновено са с по-ниско съдържание на калории. Доказано е, че увеличеният прием на фибри и диетата с високо съдържание на фибри помагат за отслабването. Чиа семената съдържат фибри а високите им нива на омега-3-мастни киселини и алфа-линолова киселина могат да бъдат полезни за отслабване. Семето може да се консумира и когато се смесва с вода. Това го кара да се усвоява по-бавно в организма, като потенциално предотвратява глада за по-дълъг период.

 

Храносмилане и детокс

Диета с адекватни фибри предотвратява запек и насърчава здравословен храносмилателен тракт. Редовните движения на червата са от решаващо значение за здравословното състояние на нашия организъм.

 

Съвети

Чия семената се намират сравнително лесно във всеки голям магазин за хранителни стоки. Те са с черен цвят и имат лек, орехов вкус. Сурови, те могат да бъдат поръсени върху зърнени храни, кисело мляко, овесени ядки или коктейли. Те също могат да се консумират варени, добавени към печива като хляб и кифли. При веган печене те могат да заменят яйцата. За да ги използвате като заместител на яйца при печене, опитайте да смесите 1 супена лъжица семена от чиа с 3 супени лъжици вода, след което ги оставете да престоят няколко минути. Ще се образува гел, който може да се използва вместо яйца при печене.

 

Опитайте здравословен и вкусен чия десерт

Кокосово мляко с чия приготвено по оригинална и здравословна рецепта може да опитате в Смокини – ресторант в Пловдив. Лесен вариант за консумация на чия вкъщи е смути от спанак, портокал, ягоди, замразени боровинки и чия – пасирайте в блендер и се насладете на страхотния вкус.