Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна Регионалният празник „Маскарадни игри“ в село Желю войвода

23 февруари 2020 13:31, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 4 години, брой четения: 555
---

Започна Регионалният празник „Маскарадни игри“ 2020 , който тази година се провежда в село Желю войвода.

Проявата откри официално сливенският градоначалник Стефан Радев.

„Чрез този празник съхраняваме успешно българските традиции и обичаи с маски, които са част от българското фолклорно богатство. Според вярванията на дедите ни кукерите прогонват злите сили и студа, за да предвещаят здраве и плодородие. Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си. Защото сме българи и фолклорът дава истинския облик на нацията“, каза при откриването Стефан Радев.

Игрите имат състезателен характер. Тази година се включиха 450 участници от 15 кукерски групи от общините Сливен, Тунджа и Стралджа. Жури в състав – Владимир Демирев, Добринка Славова и Станка Иванова оценяват изпълненията на кукерските групи. Всяка от тях възпроизвежда различни обичаи и видове обредност, свързани с кукерските игри. Участниците бяха поздравени от кмета на Желю войвода Стоян Генов. Сред официалните гости бяха народният представител Мария Белова, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, а също и кметове на населени места.

Домакинството на игрите се поема на ротационен принцип от различни населени места в общината. Досега те са се провеждали в селата Глушник, Камен, Трапоклово, Блатец и Камен.

Организатори на „Маскарадни игри“ 2020 са Община Сливен, читалище „Даскал Димитър Димов –1908“ и кметството в Желю войвода.

23.02.2020 г.

 

Снимки

------------