Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител свика работна среща за актуалната епидемична обстановка

09 април 2020 13:07,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 472

Актуалната епидемична обстановка с разпространението на КОВИД–19 в Сливен и областта, спазването на мерките за безопасност с оглед готовността на здравните заведения да реагират в усложнена ситуация и изпълнението на заповед № 179 на Министъра на здравеопазването за дейността на кооперативните и фермерските пазари бяха теми на работна среща, свикана от областния управител Чавдар Божурски на 9 април. В срещата участваха ръководствата на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ, кметът на община Сливен Стефан Радев, представители на общините в Нова Загора, Котел и Твърдица, ръководителят на общинския пазар в Сливен.

Кооперативните и фермерските пазари в Сливен ще работят в съответствие с т.2 от цитираната министерска заповед, като търговците и собствениците трябва да извършват регулярна дезинфекция, продавачите и клиентите да носят задължително предпазни маски за лице и да спазват дистанция от 2 метра, движението на потока от клиенти да се извършва само в указаната посока, а при предлагането храните да бъдат предпазвани от вторично замърсяване. Ще бъдат поставени допълнително указателни табели за клиентите, указващи посочените мерки. Въвежда се засилен контрол за спазването им, като в осъществяването му ще се включат и органите на реда. Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно законовата уредба като нарушителите на останалите противоепидемични мерки, сред които за струпване на хора на едно място, посещение на паркове и др.

Участниците в срещата се обединиха около решението кооперативните пазари да работят в общинските центрове през почивните дни на 11 и 12 април. Но ако не се спазват разпоредените изисквания в заповедта на здравния министър и новата организация в дейността, която ще въведат общините, пазарите ще бъдат затворени през следващите почивни дни.

От РЗИ ще изготвят указания до фермерите и преработвателите на суровини и фуражи съгласно т.4 от заповед №179 на здравния министър, които ще бъдат разпространени чрез ОДБХ. Целта е да се създаде организация на редуващи се екипи, което да гарантира непрекъснатост на дейностите в отглеждането на животни и в преработката на суровини в епидемичната обстановка. ОДБХ съвместно със здравните инспектори ще следят за изпълнението на указанията.

Към момента с болничното лечение на пациентите с КОВИД-19 в Сливенска област са ангажирани областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и Военната болница към ВМА в Сливен. При необходимост ще бъдат включени частните МБАЛ „Хаджи Димитър“ и ВМБАЛ „Царица Йоанна“, посочени в заповед на здравния министър.

До Националния оперативен щаб ще бъде изпратено предложение да бъде изследван за КОВИД-19 и здравния персонал в Сливен – лекари, спешни мобилни екипи, сестри, санитари и всички медици, ангажирани с диагностицирането и лечението на пациенти с коронавирусни инфекции.

Относно предстоящите Великденски празници и участието на гражданите в църковни и други празнични ритуали, участниците в работното съвещание ще информират обществеността за решението си след срещата на премиера Бойко Борисов с ръководството на Светия синод.

Областният управител Чавдар Божурски призова жителите на областта да запазят отговорното си отношение към разпоредените мерки и да ги спазват и занапред, защото само по този начин ще може да се ограничи риска от разпространението на заразата.