Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На работна среща бе обсъдена процедурата за прехвърлянето на общински язовири на държавата

10 юни 2020 13:20,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 503

38 общински язовира на територията на Сливенска област ще бъдат предоставени безвъзмездно на държавата за стопанисване и управление. Процедурата по прехвърлянето бе тема на работна среща в областната администрация с участието на зам.областния управител Камен Костов и експерти от администрацията, кмета на община Сливен Стефан Радев, представители на общините Котел и Нова Загора и екип от регионалното звено - Бургас към Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Решенията тези язовири да бъдат дарени на държавата са взети от общинските съвети. 30 от язовирите са в община Нова Загора, 7 – в община Сливен и 1 – в община Котел. По-голяма част от посочените водоеми са в лошо техническо състояние и потенциално опасни. Поддръжката и ремонтирането им изискват вложение на много средства, каквито общините не могат да заделят. На срещата бяха обсъдени техническите параметри на всеки един обект, както и бъдещите действия на общините, областната администрация и държавното предприятие за прехвърлянето им.

Един от водоемите представлява особен случай. Язовир „Калън дере“ се намира в база „Ново село“. Общината в Котел като собственик е задължена да го поддържа, но изпитва затруднения заради специалния статут на територията на базата. От друга страна, не може да черпи права като собственик, защото е невъзможно да го отдава на концесия и да получава дивиденти. Язовирът има акт за собственост, но имотът не е отразен нито в карта на възстановената собственост, нито в кадастрална карта. Областният управител ще се обърне към Министъра на отбраната за съдействие при разрешаването на този казус.