Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва ремонт на сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

23 юни 2020 11:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 515
RB "Sava Dobroplodni

Днес започва ремонт на сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Предвидена е реставрация на фасадите, препокриване на керемидения покрив, реставрация на металните елементи и оригиналната дървена дограма на входната врата, както и подмяна на дограмата на прозорците.

Ремонтът е финансиран по проект „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика и Община Сливен. Общата му стойност е в размер на 159 582 лева, а строителството и отчитането следва да приключат до края на календарната година. Половината от средствата са предоставени от Общината. Проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

Сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е архитектурно-художествен паметник на културата. Построена е в началото на ХХ в. (1910-1916), като семейна къща на Георги Русчев, който по това време е известен сливенски фабрикант. Разположена е в самостоятелен двор, с архитектурни обеми, оформени с богата пластична декорация. Представителната украса на фасадите й отговаря на декорацията на интериора.

 

23.06.2020 г.