Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Николай Младенов: НАТО еволюира от отбранителен съюз в съюз укрепващ сигурността

26 ноември 2010 17:03,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1194
Николай Младенов

Днес, 26 ноември 2010 г., областният управител г-н Марин Кавръков получи информация от Министерство на външните работи, Дирекция “информация и комуникация” за изнесената от министърът на външните работи г-н Николай Младенов, публична лекция на тема „НАТО след Лисабон: новите тенденции в новата концепция”.

 

НАТО еволюира от един отбранителен съюз до съюз поддържащ глобалната сигурност. Това подчерта българският министър на външните работи, в рамките на публичната лекция на тема „НАТО след Лисабон: новите тенденции в новата концепция”, организирана от Атлантическия клуб.

 

Николай Младенов сравни процеса по приемане на Новата стратегическа концепция на Алианса със стрес теста, който беше направен на европейските банки. Според него организацията е трябвало да покаже дали може да отговори на новите предизвикателства, както и на основните въпроси които стоят пред нея за следващите десет години.

 

Най-важно за България е, че колективната отбрана остава в основата на Североатлантическия алианс. Според него от особена важност е решението, което е взето в Лисабон, че ПРО става една от мисиите на Алианса. Другият голям пробив е решението на НАТО и Русия да си сътрудничат в изграждането на противоракетна отбрана. Особено важно за България е и това, че НАТО остави отворени вратите си към държавите, които споделят общи ценности и по-специално страните от Западните Балкани.

 

"Днес Афганистан е фронта на нашата сигурност", каза Младенов. Според него не трябва да се допуска международният тероризъм да намери убежище там и гражданите на страната да се превръщат в негова жертва.

 

В контекста на глобалната система за сигурност, министър Младенов се спря още на новата ера на партньорство на НАТО със страни като Бразилия, Индия, Китай.

 

„Най-трудно преодолимото предизвикателство пред Алианса е китайската стена между НАТО и ЕС”, изтъкна министър Младенов като изрази надежда, че пълноценното сътрудничество между двете организации може да стане факт на следващата Среща на върха през 2012 г.

 

„България вече формулира част от приоритетите на Алианса”, каза в заключение министърът на външните работи Николай Младенов, защото ние вече можем да даваме, а не само да искаме.”