Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

НЕЗАБРАВА ЗА „ВСИЧКИ, ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА...“

22 септември 2020 21:26, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 3 години, брой четения: 1053
22.09.

На 22.09. 2020 г. представителна група ученици от клуб „Памет“ при Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ и техни учители продължихме традицията в Деня на Независимостта да полагаме цветя на признателност пред паметника на Шести артилерийски полк.

Паметникът се намира в двора на закрито военно поделение по бул. „Бургаско шосе“, южно от градския колодрум. Достъпът до монумента е възможен през охраняемия портал на бившата военна част. От портала до паметника са не повече от двеста крачки. Намираме самотната през последните години фигура на канонира скрит зад платна и строително скеле. Денят е почивен и реставраторите му не се виждат. Заради плътното ограждение не можем да преценим на какъв етап е тяхната работа. Поклонихме се пред паметта на 379-те загинали за независимостта на Отечеството генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. Техните имена са изписани върху плочите, поставени върху паметника. Те сега са почистени и имената на героите вече се четат лесно. Изричаме на глас няколко и си припомняме отново тристишието на Атанас Далчев:

Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя —

пак по кръв, но само че пролята...

Въпреки, че не съзряхме скулптурната фигура на най-красивия в Сливен военен паметник, посещението на това място пак предизвиква у нас възторг и акумулира висока доза патриотичен заряд. И за пореден път си даваме сметка, че независимостта не се „честити“, а се пази!

Снимки

22.09.-122.09.-222.09.-322.09.-422.09.-5