Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЩИЛИЯНА ПАНОВА ОТБЕЛЯЗАХА В ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ

19 октомври 2020 21:45, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 3 години, брой четения: 1547
Sht. Panova-1

В понеделник пред ученици от клуб „Памет“ в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ за живота и делото на безкористната самарянка говори директорът на гимназията Жельо Радев. Той се позова на най-пълното представяне на видната ни съгражданка, достойна да се нарече сливенската Майка Тереза, намиращо се в книгата на Светлозара Курдова и Стефан Стефанов „Страници от историята на фотографията в Сливен“*. За живота на жената, за която майчината длъжност е над всички други задължения, авторите са отделили няколко страници. Щилияна Панова е родена на 20 октомври 1870 г. в заможното сливенско семейство на Андрей Шишков. Завършва Роберт колеж в Цариград. Щилияна е на 16 години, когато в Сливен на 5 май 1886 г. тържествено е посрещнат княз Александър Батенберг и на организираната в негова чест вечеринка женското дружество „Майчина длъжност“ му поднася венец. Височайшият гост произнася думи на благодарност към жените, оказали помощ на организацията на Червения кръст по време на Сръбско-българската война, а щом засвирва оркестърът, князът избира за първия танц най-красивата девойка сред посрещачките си - Щилияна.

Скоро младата жена се омъжва за военния ковчежник Димитър Панов. Ражда им се само едно дете – Никола, тъй като семейният им живот е твърде кратък. Съпругът умира през 1891 г. на 34 години. За младата вдовица остава утехата по грижите за сина. По време на Балканската война обаче, на 29 юни 1913 г. , и той умира от коварната холера. До края на земните си дни Щилияна Панова не сваля траурното облекло. Измъченото ѝ сърце търси отдушник и го намира в последващите години в безкористните ѝ грижи за хората в беда – за бедните, болните и онепраданите и преди всичко за децата, останали сираци след войните.

Началото на благотворителна ѝ дейност се свързва с вечеринки, на които събира средства за бедните ученици от Сливен. Успешните акции ѝ дават самочувствие и сили да продължи тази линия на обществена ангажираност и занапред. Ако трябва да претеглим и сравним всички нейни действия през годините, несъмнено най-значимото е построяването на Пансиона за сираци от войните „Майчина длъжност“. През годините в тази сграда за продължителен период живеят и учат деца, останали без родителски грижи, след това биват настанявани в различни учебни заведения, а днес тя е предоставена на Художествената гимназия. В паметта на по-възрастните граждани на Сливен обаче тя си остава „Домът за сираци“. Малцина са вече хората, които свързват това име с името Щилияна Панова. Няма никъде малък знак, който да възстанови справедливостта към едно от най-безкористните събития в Сливен – построяването на тази изящна и функционална и днес сграда.

• Снимките към текста са от посоченото издание и са на фотографа любител Васил Шивачев (1896 – 1991 г.)

Снимки

Sht. Panova-1.1Sht. Panova-2Sht. Panova-2.2Sht. Panova-3Sht. Panova-4Sht. Panova-5Sht. Panova-6Sht. Panova-7Sht. Panova-8Sht. Panova-9Sht. Panova-10Sht. Panova-11Sht. Panova-12Sht. Panova-13Sht. Panova-14