Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Хаджи Димитър и Стефан Караджа – 180 години от рождението им

21 октомври 2020 16:29, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 3 години, брой четения: 600
Хаджи Димитър и Стефан Караджа

През 2020 г. се навършват 180 години от рождението на бележитите войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Героичният им подвиг от 1868 г. оставя траен отпечатък в нашата история, като допринася за повдигането на българския въпрос пред европейската общественост и вдъхва смелост в осъществяването на святото дело сред поробения ни към онзи момент народ.

Във връзка с кръглата годишнина от рождението на двамата войводи в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще бъде изложена оригинална сабя-револвер, такава каквато Хаджи Димитър и Стефан Караджа са притежавали.

Хаджи Димитър е роден на 10 май 1840 г. в гр. Сливен, а Стефан Караджа – един ден по-късно в с. Ичме (днес с. Стефан Караджово, Ямболско). И двамата са се отличавали с непокорен дух, прямота, решителност и себеотрицание. Съдбата им се преплита през 1864 г., когато бъдещите войводи емигрират във Влашко и стават съпричастни на революционните идеи на Георги С. Раковски. Изцяло отдадени на националноосвободителната кауза, те приемат въоръженото въстание като единствена алтернатива.

През 1868 г. Хаджи Димитър и Стефан Караджа организират чета в Румъния, която да премине отвъд Дунав и да навлезе в поробените български земи. Целта на революционния отряд е била да се насочи вниманието на чуждестранните дипломати към разрешаването на българския въпрос. По пътя си към Сливенския Балкан и по-конкретно до местността „Агликина поляна“ (известно хайдушко средище по онова време), четата води няколко кървави сражения и бива разгромена. Героичната саможертва на четниците обаче изиграва особено важна роля - все по-отчетливо се налага разбирането, че са необходими организирани и повсеместни действия на повече българи в името на най-висшата ценност – свободата на България.