Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев отличи победителя в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ за 2020 г.

21 октомври 2020 20:47, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 453
Nagrada

Творческа вечер, посветена на 85-годишнината от рождението на Дамян Дамянов и връчване на тазгодишните награди от 8-ия Национален конкурс за поезия на името на поета, се проведе малко по-рано в зала „Сливен“. На събитието присъства кметът Стефан Радев, който връчи националната награда на победителя тази година.

„Нашият именит съгражданин Дамян Дамянов, е една от най-ярките звезди в българската литература. Изписал много златни страници в нашата поезия, той става неизменна част от онези българи, които с делата си приживе, оставят трайна следа и в поколенията след тях“, заяви по време на награждаването кметът Стефан Радев.

,,Трябва да подкрепяме всяка творческа искра и инициатива. Такава е и нашата целенасочена политика. Радвам се, че конкурсът, наградата, учредена от Община Сливен, се утвърждава като все по-авторитетен форум на българската поезия”, заяви още кметът. Той пожела на всички участници, журито и гости на вечерта здраве, късмет и повече време за култура.

Тазгодишният носител на наградата е Светла Гунчева от гр. Бургас. Тя получи плакет, диплом и парична премия в размер на 1000 лв. Автор е на редица поетични книги, била е отличена и в различни национални конкурси.

,,Искам да благодаря на Община Сливен за оказаната чест, за това, че бях удостоена с тази престижна награда. В навечерието на празника на град Сливен, ви пожелавам, той да расте и процъфтява в икономическо, културно и социално отношение”, заяви тазгодишният носител на наградата. Светла Гунчева. Тя благодари и на журито за високата оценка и доверие.

Наградата за дебют беше присъдена на София Милева от гр. Хасково. Тя получи своето отличие от съпругата на Дамян Дамянов, поетесата Надежда Захариева. Отличието се предоставя от Издателска къща ,,Жажда”, която поема ангажимент да издаде следващата книга на отличения автор.

Носителите на наградите бяха определени от жури в състав: председател - Надежда Захариева, поетесата Валентина Радинска, поетите Тенко Тенев, Деньо Денев, д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ „Сава Доброплодни“ и Желяз Кондев.

Конкурсът се организира от Община Сливен, в партньорство с ИК „Жажда“.

В рамките на вечерта беше представен издадения от РБ „Сава Доброплодни“ био-библиографски указател „Дамян Дамянов“. Негови автори са д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова.

В програмата тази вечер, със свои музикални изпълнения по стихове на Дамян Дамянов, се включи поп певицата Богомила Цекова и струнен квартет „VIVA“ – гр. Бургас, а водещ на вечерта беше актьорът Даниел Цочев.

Творческата вечер се организира от Община Сливен и РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен.

 

 

Снимки

NagradaNagradaNagradaNagradaNagradaNagradaNagradaNagrada